Marko Naberšnik je za svoj režijski celovečerni prvenec Petelinji zajtrk prejel nagradi za najboljšo režijo in scenarij ter nagrado za najboljši film festivala po izboru občinstva. Foto: RTV SLO
Marko Naberšnik je za svoj režijski celovečerni prvenec Petelinji zajtrk prejel nagradi za najboljšo režijo in scenarij ter nagrado za najboljši film festivala po izboru občinstva. Foto: RTV SLO
Filmski kolut
Po številkah slovenskega filmskega festivala sodeč, se filmu pišejo boljši časi. Letošnji festival je po besedah organizatorjev pritegnil več obiskovalcev kot pretekla leta, najbolje pa so bili obiskani prav slovenski celovečerci.

Po besedah organizatorjev je letošnji festival pritegnil več obiskovalec kot prejšnja leta, saj si je 67 javnih projekcij ogledalo 2.620 gledalcev. Najbolje so bili obiskani slovenski celovečerni filmi, ki so jih predvajali v večernih urah, medtem ko so projekcije evropskih filmov, te so bile sicer novost letošnjega festivala, naletele na slab odziv občinstva.

Se slovenskemu filmu pišejo boljši časi?
Organizatorji so povedali, da se je na festivalu odvrtelo 89 projekcij kratkih, srednjemetražnih in celovečernih filmov, vključno z novinarskimi projekcijami in s filmom Johan, ki je bil predvajan posebej za dijake Pomorske šole. Iz nabora filmov je bilo 12 celovečernih filmov, 6 srednjemetražnih in 21 kratkih slovenskih oziroma filmov, nastalih v slovenski koprodukciji. Bera tujih filmov je prinesla 18 izdelkov iz 17 različnih evropskih držav.

"Novinarska peresa" na festivalu
Kot je sporočila vodja za stike z javnostmi pri filmskem festivalu Sara Hrovatin, se je festivala udeležilo tudi 93 novinarjev. Največ je bilo slovenskih, omeniti pa velja še hrvaške, srbske, italijanske in britanske.

Slovenski filmi so kakovostni
Predstavnik žirije Andreas Ströhl, ki je tudi direktor filmskega festivala v Münchnu, je povedal, da sicer po službeni dolžnosti obišče veliko festivalov, vendar le malokrat uživa tako, kot je na slovenskem filmskem festivalu. Pohvalil je kakovost prikazanih filmov, ki se mu je zdela zelo visoka. Največji vtis pa so nanj naredili odlični filmi iz študentske sekcije. Ob tem je še dodal: "Pri vsem tem pa je bilo najlepše to, kako me je sprejela festivalska ekipa, ozračje je bilo izjemno toplo in prijetno."

Na filmskem festivalu, končal se je pred dobrim tednom, je bil za najboljši film razglašen dokumentarec Otroci s Petrička, vesno za najboljšo moško glavno vlogo je dobil Vlado Novak, najboljša ženska glavna igralka pa je bila po mnenju žirije Silva Čušin. Nagradi za najboljšo režijo in scenarij je prejel Marko Naberšnik za film Petelinji zajtrk, ki je najbolj navdušil tudi obiskovalce festivala, saj so mu namenili nagrado po izboru občinstva.