Kolosej v Mariboru. Foto: BoBo
Kolosej v Mariboru. Foto: BoBo

Načeloma ne vidijo težav z zagotavljanjem zaščite pred morebitnim širjenjem okužbe novega koronavirusa. Smernice in zelene luči vlade za ponovno odprtje še niso znane, so pa kinematografi v veliki večini po obdobju karantene pripravljeni postopoma spet osvetliti svoja velika platna.

Kolosej: Mislimo, da bi bil 1. junij primeren datum
Ursula Spruk, direktorica filmskega programa in marketinga v Koloseju, navaja podatke o ponovnem odprtju iz drugih evropskih držav. Po njenih navedbah jih je Norveška odprla 7. maja, Češka 11. maja, Španija jih načrtuje 25. maja, 1. junija se bodo pridružile Kosovo, Poljska, Portugalska in Slovaška, 8. junija Švica, kmalu bodo konkretne datume odprtja objavile še druge.

Sorodna novica Kulturne prireditve v zaprtih prostorih bi se lahko sprostile s 25. majem

"Menimo, da bi bil 1. junij tudi za Slovenijo primeren datum za vnovično odprtje kinodvoran ob upoštevanju predlaganih zaščitnih ukrepov za zajezitev virusnih okužb," je zapisala. Vladi so predlagali deset ukrepov, med drugim razmike med sedeži in vrstami v dvorani, nov režim prihajanja in odhajanja v dvorane, dodatno prezračevanje, razkuževanje površin, spodbujanje k brezstičnemu plačevanju in preverjanje zdravstvenega stanja zaposlenih.

Omejitve obiskovalcev podobno kot v cerkvah
Pravi tudi, da so v sredo dobili prve namige, da vlada načrtuje odprtje v prihodnjih tednih. Vendar je ob tem poudarila, da omejitev, ki predvideva 50 ljudi na dvorano, ni ustrezna, saj "mora biti omejitev obiskovalcev v kinodvorani vezana izključno na zagotavljanje varnostnih razdalj v kinodvoranah – podobno kot se to zdaj izvaja tudi v cerkvah".

V Koloseju potrebujejo nekaj časa, da spet vzpostavijo distribucijo filmov s tujimi distributerji in zaženejo trženjske dejavnosti. Vse ukrepe za zaščito pred morebitnim širjenjem okužb pa lahko zagotovijo takoj, saj so jih začeli uvajati že 24. februarja, še pred razglasitvijo epidemije.

Tudi v ljubljanskem mestnem kinu Kinodvoru imajo po besedah predstavnice za odnose z javnostjo Aliki Kalagasidu dovolj filmov, ki še niso bili v distribuciji, da jih uvrstijo na spored. Foto: BoBo
Tudi v ljubljanskem mestnem kinu Kinodvoru imajo po besedah predstavnice za odnose z javnostjo Aliki Kalagasidu dovolj filmov, ki še niso bili v distribuciji, da jih uvrstijo na spored. Foto: BoBo

Vsaj v začetku bodo vključevali neodvisno produkcijo. "Z odprtjem kinematografov po svetu pa se bodo vključili tudi drugi studijski naslovi, saj studii že nestrpno pričakujejo, kdaj se bodo kinematografi spet odprli, da lahko že končane filme ponovno razvrstijo na prihajajoče otvoritvene datume."

Cineplexx: Vprašanje, kdaj bo ponudbe dovolj
V mreži Cineplexx, ki ima šest kinodvoran po Sloveniji, opisujejo, da bo pri ponovnem odpiranju dvoran ključno tudi, kakšna bo takrat ponudba filmskih vsebin, ki bi jih lahko predvajali. Vodja trženja Nina Hočevar pravi, da je bila vrsta filmskih premier in predvajanj, ki so bili napovedani v prvi polovici letošnjega leta, prestavljena na poznejši čas, "zato je vprašanje, kdaj bo ponudbe dovolj, da bo delovanje kinodvoran spet smotrno".

V art kino mreži trenutno še dovolj filmov evropske in slovenske produkcije
Nasprotno so v Art kino mreži Slovenije, ki združuje 28 prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma v 27 krajih po državi, prepričani, da imajo trenutno še dovolj filmov evropske in slovenske produkcije, da zaradi trenutne zdravstvene krize ne bo prišlo do lukenj v programu.

Toda po besedah predsednice združenja Nine Ukmar je treba upoštevati, da so zaposleni trenutno na čakanju in da vrat ne morejo odpreti čez noč. "Tu so še filmi, ki jih moramo pravočasno naročiti. Mnogi od njih zahtevajo t. i. ključe, ki film za predvajanje odprejo na točno določen dan in ob točno določeni uri, in zato je potrebno predvajanje dovolj zgodaj napovedati ter se dogovoriti predvajanje in pravice z distributerjem," je povedala.

Sorodna novica Prvi film v ponovno odprtih ameriških kinih – psihološki triler z Russllom Crowom

V predlogu smernic za ponovno odpiranje kinematografov, pri katerih so proučili tudi primerljive ukrepe kinematografov po državah Evrope, so ministrstvo za kulturo, Nacionalni inštitut za javno zdravje in Slovenski filmski center pozvali, naj jim usmeritve in priporočila pošljejo prej, da se bodo na odprtje kinodvoran lahko ustrezno pripravili.

Ob tem so predlagali tudi upoštevanje možnosti izvedb projekcij na prostem v obliki letnega kina. Sem sodi tudi t. i. kino drive-in.

V Kinodvoru predvidevajo zamude pri filmih
Tudi v ljubljanskem mestnem kinu Kinodvoru imajo po besedah predstavnice za odnose z javnostjo Aliki Kalagasidu dovolj filmov, ki še niso bili v distribuciji, da jih uvrstijo na spored. Pri programu tako načeloma ne bo težav, ker ga imajo načrtovanega vnaprej, stavijo tudi na poletje in filmske projekcije na prostem. Predvidevajo pa, da bo prišlo do manjše zamude pri filmih, glede na to, da so bili zaradi trenutnih razmer nekateri filmski festivali odpovedani.

V art kino mreži so predlagali tudi upoštevanje možnosti izvedb projekcij na prostem v obliki letnega kina. Sem sodi tudi t. i. kino drive-in. Foto: BoBo
V art kino mreži so predlagali tudi upoštevanje možnosti izvedb projekcij na prostem v obliki letnega kina. Sem sodi tudi t. i. kino drive-in. Foto: BoBo

Kino Bežigrad pa je ravno danes nameraval zagnati novo sezono kina drive-in, ki ga je pred dvema letoma pripeljal v Slovenijo. "Tu res ne vidimo nobene težave, ker načeloma ne prihaja do nobenih stikov, tako da bi ga lahko že zdavnaj začeli, če bi nam dovolili," je povedala predstavnica kina Nuša Gril. Z gospodarskega ministrstva sicer kljub pobudam še niso dobili pozitivnega odgovora. Glede programa pa podobno kot v Kinodvoru in Art kino mreži ne vidijo težav, ker predvajajo tako festivalske filme kot klasike, poleg tega ga imajo pripravljenega za mesec dni vnaprej.

Tudi Maribox s predlogi ukrepov
V mariborskem Mariboxu so medtem čas zaprtja izkoristili za obnovitvena dela, zato zdaj še bolj nestrpno pričakujejo obiskovalce. Direktor Stipe Jerić pravi, da so skupaj z vodstvom Slovenskega narodnega gledališča Maribor pristojnim ministrstvom posredovali predloge ukrepov, ki bi omogočili čimprejšnje odprtje dvoran.

"Veseli smo, da smo že dobili tudi prve odzive in se lahko nadejamo konec tega meseca oz. na začetku junija ponovnega zagona dejavnosti," je povedal Jerić. Prepričan je, da lahko poskrbijo za dobro kinoizkušnjo tudi ob upoštevanju vseh potrebnih omejitev, tudi sam pa si želi, da bi bili pogoji znani čim prej, da se lahko ustrezno pripravijo.

V dveh mesecih zaprtja so imeli veliko finančno škodo, saj je izpad dohodka domala 100-odstoten. "Kinodejavnost že sicer ni panoga v zavidljivem stanju. Tudi v prihodnjih mesecih nas čaka težko obdobje, saj je tudi ponudba filmov bolj skopa, normalizacijo stanja pričakujemo šele pozno poleti – če se epidemiološka slika medtem ne bo poslabšala."