Zgodbo (sicer deloma fikcijska) o življenju in delu JRR Tolkiena, slavnega avtorja Gospodarja prstanov in Hobita, bo skušal osvetliti tudi film Mirkwood, katerega scenarij bo sledil zapletu istoimenskega romana. Foto: NN
Zgodbo (sicer deloma fikcijska) o življenju in delu JRR Tolkiena, slavnega avtorja Gospodarja prstanov in Hobita, bo skušal osvetliti tudi film Mirkwood, katerega scenarij bo sledil zapletu istoimenskega romana. Foto: NN

Ameriški pisatelj Steve Hillard, ki je roman o Tolkienu napisal, se je zaradi svojega dela zapletel v pred kratkim končan pravni boj s skrbniki Tolkienove zapuščine, ki so mu očitali, da je kršil avtorske pravice in "trivializiral ime, osebnost in ugled pokojnega profesorja".

Knjiga o drugi svetovni vojni brez Churchilla?
Organizacija Tolkien Estate, ki skrbi za pisateljevo lastnino, med katero spadajo tudi avtorske pravice, je po poročanju Guardiana od Hillarda celo zahtevala, da vse izvode 450 strani dolgega romana uniči. Primer je romal na sodišče in načel tudi širšo debato o uporabi imen resničnih ljudi v leposlovju.

"Zamislite si, da ne bi mogli uporabiti Winstona Churchilla kot osebe v knjigi o drugi svetovni vojni. Koliko filmov je uporabilo fikcijsko upodobitev Churchilla? Posledice trditev Tolkien Estate bi lahko bile, da tega ne smeš narediti," se je med sodno bitko pridušal Hillard. Na koncu sta sprti strani dosegli dogovor, da lahko knjiga ostane v prodaji pod pogojem, da je označena z jasnim opozorilom, da gre za umišljeno delo.

V filmu več o Tolkienovem življenju
Zgodba Hillardovega romana Mirkwood se vrti okoli mlade ženske, ki začne iskati svojega dedka, potem ko odkrije dokumente, ki mu je jih dal sam slavni pisatelj Hobita in Gospodarja prstanov. "Filmska priredba Mirkwooda bo sledila zgodbi romana, a se bo veliko bolj posvetila Tolkienovi malo znani osebni zgodbi, kot so, denimo, njegovi načrti, da bi postal dešifrant med drugo svetovno vojno, in pisanje njegovih večnih literarnih del."

Naslov Mirkwood oziroma Temni gozd si je Hillard izposodil pri grozljivem gozdu z morilskimi pajki iz Tolkienovega Hobita. Roman so na Amazonu prodali v 900 izvodih, EMO Films, ki bo izdal filmsko verzijo, pa zagotovo pričakuje mnogo boljšo prodajo vstopnic. Zanimanje za Tolkiena in njegovo delo bo v naslednjih letih zagotovo spet visoko, saj bosta decembra 2012 in 2013 v kinematografe prišla oba dela filmskega Hobita, ki ju režira Peter Jackson.