Prizori veselja 10. novembra, ko je igralski sindikat dosegel dogovor s studii. Foto: AP
Prizori veselja 10. novembra, ko je igralski sindikat dosegel dogovor s studii. Foto: AP
Sorodna novica Igralski sindikat je dosegel dogovor: "Pišemo zgodovino."

Glasovalo je sicer le 38 odstotkov od skupaj 160.000 članov sindikata, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za primerjavo: ceh scenaristov je svojo novo pogodbo s studii oktobra ratificiral z 99 odstotki glasov.

Obe strani zadovoljni
"To je zlata doba za SAG-AFTRA; naš sindikat ni bil še nikoli doslej tako močan,"
je sporočila predsednica sindikata igralka Fran Drescher.

Potrditev pogodbe je pozdravilo tudi Združenje filmskih in televizijskih producentov (AMPTP). "S tem izidom glasovanja se lahko industrija skupaj z delovnimi mesti, ki jih podpira, polnomočno vrne na delo," je sporočilo združenje.

Nova kolektivna pogodba vsebuje več kot milijardo dolarjev dodatnih kompenzacij in ugodnosti kot tudi zaščito igralcev pred morebitnim izkoriščanjem zavoljo umetne inteligence. (Obstajajo sicer pomisleki, da ta zaščita ni dovolj močna – studiem namreč ne preprečuje uporabe "sintetičnih ponaredkov", torej uporabe umetne inteligence za ustvarjanje popolnoma umetnih likov iz kombinacije potez različnih resničnih igralcev.)

Izposlovali so več kot scenaristi
Izposlovali so tudi za sedem odstotkov višje plače v kolektivni pogodbi, ki bo veljala tri leta, kar je dva odstotka več, kot je uspelo scenaristom. Dogovorili so se še glede prihodkov od uspešnih pretočnih vsebin, ob katerem bodo člani sindikata SAG-AFTRA deležni dodatnega bonusa, prav tako dogovor prinaša zvišanje pokojnine in prispevkov za zdravstveno zavarovanje.

Podobno pogodbo so s stavko dosegli tudi scenaristi, oboji pa so stavko prekinili že novembra. Skupaj naj bi, kot navaja Deadline, stavka igralcev in scenaristov kalifornijsko gospodarstvo osiromašila za 6,5 milijarde evrov.