Film je v premiernem koncu tedna zaslužil 248 milijonov dolarjev, kar je najuspešnejša premiera v Cruisovi karieri. Foto: IMDb
Film je v premiernem koncu tedna zaslužil 248 milijonov dolarjev, kar je najuspešnejša premiera v Cruisovi karieri. Foto: IMDb

To je odlično narejen film v vseh pogledih, saj je navduševal in pritegnil množice, je izbiro pojasnila predsednica kritiškega združenja NBR Annie Schulhof.

Nagrado za režijo je prejel Steven Spielberg za avtobiografsko zgodbo The Fabelmans o svojem otroštvu. Za najboljša glavna igralca je NBR izbral Irca Colina Farrella za film Duše otoka in malezijsko igralko Michelle Yeoh za film Everything Everywhere All At Once, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

NBR obstaja že od leta 1909
NBR je organizacija filmskih ustvarjalcev in znanstvenikov s sedežem v New Yorku, ki vsako leto podeljuje glavne filmske nagrade. Ustanovljen je bil leta 1909, v njem pa so filmski zgodovinarji, akademiki, kritiki, navdušenci in ustvarjalci.

Sorodna novica Top Gun: Maverick

Redki so zmagovalci NBR-ja, ki pozneje ne napredujejo vsaj do oskarjevske nominacije za najboljši film. Lani je glavno nagrado za najboljši film NBR prejel film Sladičeva pica. Nominiran je bil za oskarja za režijo, izvirni scenarij in tudi najboljši film. Will Smith je bil nagrajen za glavno vlogo v filmu Kralj Rihard, za katero je prejel tudi oskarja.

"Top Gun (1986) ima v filmskih analih status testosteronskega, fetišistično nastopaškega, a zabavnega akcionerja, ki spada v tisto polje pretiranega in pristno kičastega, ki mu pripisujemo atribut 'camp'. Ta element karikiranosti je 36 let pozneje (žal?) odpadel, a to začuda ni škodilo stopnji gledalskega užitka v filmu. Morda so bila kriva nizka pričakovanja, a že to, da Top Gun: Maverick ne izzveni kot stripovski film ali računalniška igra, je pozitivno presenečenje. Film se ne ukvarja s filozofskimi vprašanji o vojni, ameriškem militarizmu ali pasteh toksične moškosti, je pa vsaj pripravljen pomežikniti lastni nečimrnosti," je o filmu zapisala filmska kritičarka Ana Jurc.

NBR je nagrajence razglasil v četrtek, nagrade pa bodo podelili 8. januarja v New Yorku.