Igralec se je pogumno bojeval z boleznijo, ki v tej obliki v petih letih od izbruha pokosi visok odstotek obolelih. Foto: Reuters
Igralec se je pogumno bojeval z boleznijo, ki v tej obliki v petih letih od izbruha pokosi visok odstotek obolelih. Foto: Reuters

Igralec, za katerega je ameriški tabloid National Enquirer že pred letom dni zapisal, da mu je ostalo le še nekaj tednov življenja, se je do konca pogumno bojeval s svojo boleznijo. Swayze se je rodil leta 1952 v Houstonu.

Kljub bolezni je posnel več epizod TV-nanizanke The Beast. Sicer pa je imel z zdravjem že prej težave, leta 1998 si je med snemanjem filma v nesreči pri jahanju zlomil obe nogi. Bil je verižni kadilec, imel je probleme z alkoholom. Sredi 90. let se je zato zdravil in zapustil Hollywood.

Umazanemu plesu sledila uspešna kariera
Swayze je bil trikrat nominiran za nagrado zlati globus. Zaslovel je z vlogo nerazumljenega "slabega" fanta Johnnyja Castla v Umazanem plesu. V filmu se je izkazal kot odličen plesalec.

Sledil je uspeh s filmom Duh, v katerem je bila njegova soigralka Demi Moore. Njegovi filmi iz 80. let so The Outsiders, Red Dawn, Grandview U.S.A. in Youngblood, v 90. letih Point Break, Tall Tale in drugi.

Leta 2001 se je pojavil v filmu Donnie Darko, leta 2003 se je vrnil na deske New Yorka v muzikalu Chicago, leta 2006 pa je v Londonu nastopal v muzikalu Guys and Dolls.

"Patrick Swayze je danes mirno preminil, ob njem so bili člani družine. Zadnjih 20 mesecev se je pogumno bojeval z boleznijo," je sporočila njegova tiskovna predstavnica Annett Wolf.