"Upam, da bo film nagovoril širše občinstvo. Menim, da ves svet zaznamuje kriza moralnih vrednot," pravi Ralitza Petrova, ki se podpisuje pod zmagovalni film Godless. Foto: EPA
Godless
Zgodba zmagovalnega celovečernega filma Godless bolgarske režiserke Ralitze Petrove se osredotoča na popolno izgubo človeških vrednot in se dogaja v zakotnem kraju v njeni domovini. Foto: IMDb

Njen film je prejel še enega leoparda, in sicer za najboljšo žensko vlogo, ki je tako romal v roke igralke Irene Ivanove. Zgodba celovečernega filma Godless se osredotoča na popolno izgubo človeških vrednot in se dogaja v zakotnem kraju v Bolgariji. Nagrajena režiserka Ralitza Petrova je dejala, da je počaščena zaradi nagrade, ki ji jo je prinesla zgodba, relevantna v dandanašnjih časih.

Tanka meja med apatijo in empatijo
Bolgarsko-dansko-francoska koprodukcija Godless pripoveduje o Gani, ki skrbi za starejše, ki trpijo za demenco, in obenem na črnem trgu trguje z njihovimi osebnimi izkaznicami. Njena mati, s katero spregovori komaj kakšno besedo, je brezposelna, njen odnos s fantom ni najboljši. Zdi se, da ji nič ne more do živega, niti umor bolnika, ki ji zagrozi, da bo razkril njeno malo trgovino.

Vendar pa se stvari začnejo spreminjati, ko sliši Yoana, novega pacienta, peti. Vedno večja empatija do starca prebudi njeno vest, ko pa Yoana aretirajo zaradi prevare, Gana spozna, da pravilne odločitve včasih zahtevajo zelo visoko ceno.

Še preostali leopardi ...
Sicer se 69. filmski festival v Locarnu končuje z drevišnjo podelitvijo nagrad. Leoparda za režijo prejme portugalski režiser Joao Pedro Rodriges za film O Ornitologo, poetično balado o vprašanjih vere. Za najboljšo moško vlogo gre lovorika v roke poljskega igralca Andrzeja Seweryna za lik slikarja Zdzislawa Beksinskega (1929-2005) v poljskem filmu z angleškim naslovom The Last Family.

Častnega leoparda so v Locarnu letos namenili čilskemu režiserju Alejandru Jodorowskemu, hollywoodski igralec Harvey Keitel pa je bil ovenčan za življenjske dosežke na področju filma. Posebna nagrada žirije pripade romunsko-nemški koprodukciji z angleškim naslovom Scarred Hearts, ki jo podpisuje romski režiser Radu Jude.

V glavnem tekmovalnem programu festivala, ki želi spodbujati mlade, neodvisne filmske ustvarjalce in ki se postavlja ob bok Cannesu, Berlinu in Benetkam, se je letos za zlatega leoparda potegovalo 17 filmov. O nagradah je odločala petčlanska mednarodna žirija pod predsedstvom mehiškega režiserja Artura Ripsteina. Retrospektiva je bila letos posvečena kinematografiji nekdanje Zvezne republike Nemčije v letih od 1949 do 1963.

Letošnji filmski festival v Locarnu se bo sklenil drevi z uradno podelitvijo nagrad.