Tudi po nikakor ne idiličnem South Parku je udarila kriza. A krajani tega mesteca so zanjo že našli rešitev ... Foto: Uradna spletna stran nanizanke
Tudi po nikakor ne idiličnem South Parku je udarila kriza. A krajani tega mesteca so zanjo že našli rešitev ... Foto: Uradna spletna stran nanizanke

Metafora za svetovno hipotekarno krizo, kot so si jo zamislili ustvarjalci South Parka, gre takole: Stanov oče Randy je kupil omenjeni strojček, Stan ga je poskusil prodati, da bi imela na novo obubožana družina lahko jedla še kaj poleg "narezanih hrenovk in rezin paradižnika", a ga v trgovini niso želeli vzeti nazaj, v banki so ga poslali kar na Wall Street, od tam pa ga je pot vodila na finančno ministrstvo, za spletno stran EW epizodo z naslovom Margaritaville povzema Ken Tucker.

Vse epizode South Parka si lahko brezplačno ogledate tukaj, v videu na desni pa najdete odlomek iz omenjenega dela nanizanke.
Zavladala je panika, nekateri so krivili banke, drugi "materialistične hedoniste", tretji pa - no, vedno odljudni Cartman je takoj videl priložnost za svoje protisemitistične izbruhe in je začel vse Jude kriviti za skrivanje denarja v "skrivni judovski jami". (Poleg drugih dosežkov se je South Park toliko norčeval iz protisemitizma, da bi si zaslužil kakšno humanitarno nagrado, ugotavlja avtor prispevka.) Se vam vse skupaj sliši znano?

"Vera poganja gospodarstvo"
Kmalu so se prebivalci South Parka obrnili k veri, da bi jim pomagala razumeti - ali pa, v primeru South Parka, še bolj zaplesti - zadeve. Kyle je postal lik odrešenika, ki ljudem pridiga, da bi morali zapraviti več, v postavitvi, ki je spominjala na Zadnjo večerjo, pa je Cartman nastopil v vlogi Judeža, pripravljenega na izdajo in celo uboj svojega prijatelja. Na koncu je krizo rešil Kyle z uporabo kreditne kartice brez limita in odpustil vsem njihove dolgove. ("Vera je tisto, kar poganja gospodarstvo," je pridigal.)

Epizoda je bila ena najbolj prepričljivih promocij načrta za rešitev gospodarske krize predsednika Obame. Ali pa jo je najbolj prepričljivo pokopala. Kot vedno sta pri South Parku mogoči obe razlagi, pojasnjuje Tucker. Kot je na neki točki zbrane (torej, tudi gledalce) pozval Randy: "Namesto, da bi plačevali za kabelsko, raje opazujmo oblake!"

A. K.