Hladna vojna, vesoljska tekma in ameriški pristanek na Luni so bile prelomnice, okrog katerih je Žiga Virc zgradil zgodbo filma Houston, imamo problem!. Foto: MMC / Ana Šircelj
Hladna vojna, vesoljska tekma in ameriški pristanek na Luni so bile prelomnice, okrog katerih je Žiga Virc zgradil zgodbo filma Houston, imamo problem!. Foto: MMC / Ana Šircelj

Houston, imamo problem! bodo prikazali v hrvaškem manjšinskem programu, Okornov Planet samskih pa v mednarodnem programu celovečernih filmov zunaj konkurence.

Rekordno število prijavljenih filmov
Umetniški svet je objavil, da so imeli prijavljenih rekordnih 105 filmov. Za festival so izbrali 16 celovečercev v hrvaškem programu, med katerimi jih bo sedem v tekmovalnem delu, trije bodo zunaj konkurence, šest, med njimi Virčev film, pa je manjšinskih koprodukcij.

V mednarodni konkurenci bo 11 filmov v tekmovalnem programu ter še pet zunaj konkurence. Na sporedu letošnjega festivala bo tudi 18 hrvaških kratkih filmov, so sporočili v sredo po seji umetniškega sveta festivala.

Preberite še MMC-jev intervju z Žigo Vircem

Za veliko zlato areno - festivalsko nagrado v nacionalnem programu - bodo tekmovali režiserji Zrinko Ogresta s celovečercem S tiste strani, Snježana Tribuson s filmom Vse najboljše, Ivan Goran Vitez s komedijo Narodni heroj Ljiljan Vidić in Nenad Puhovski z dokumentarcem Generacija '68. V konkurenci so še filmi Ministrstvo ljubezni režiserja Pava Marinkovića, Pomote Lane Kosovac in Trampolin Katarine Zrinke Matijević.

V mednarodnem programu bo vrsta nagrajenih filmov z najprestižnejših svetovnih festivalov, kot je kolumbijski celovečerec Between Sea and Land režiserja Carlosa del Castilla, ki je dobil nagrado občinstva in posebno nagrado žirije na letošnjem Sundanceu. Na tem festivalu so predvajali tudi film Mammal irske režiserke Rebecce Daily, ki ga bo prav tako videlo tudi občinstvo v Pulju.

Napovedali so še francoski film Things To Came režiserke Mie Hansen-Love, ki je dobila srebrnega medveda za režijo na Berlinalu, nagrajenca filmskih poročevalcev na berlinskem festivalu v programu Panorama - švicarski celovečerec Aloys režiserja Tobiasa Nölleja ter romunski film Illegitimate režiserja Adriana Sitaruja, ki je prejel nagrado za evropski film na berlinskem festivalu.

Sedem veličastnih in filmi režiserk
Ob aktualnih in mednarodnih filmih bodo obiskovalci lahko videli tudi nekaj najboljših hrvaških filmov iz zadnjega četrt stoletja, ki so jih naslovili Sedem veličastnih. Večinoma gre za večkratne nagrajence puljskega festivala, kot so Zenit in Fina mrtva dekleta Daliborja Matanića, Črnci Gorana Devića in Zvonimirja Jurića, Metastaze Branka Schmidta in Kaj je Iva posnela 21. oktobra 2003? Tomislava Radića.

V Pulju bo tudi več filmov, ki so jih režirale ženske, denimo francoski film Evolution Lucile Hadžihalilović, grški celovečerec Chevalier Athine Rachel Tsangari in izraelski Mountain Yaelleje Kayame.

Letošnji puljski filmski festival bo potekal med 7. in 16. julijem.