Woody Allen je svoj prvi celovečerec What’s Up, Tiger Lily? režiral leta 1966. Foto: AP
Woody Allen je svoj prvi celovečerec What’s Up, Tiger Lily? režiral leta 1966. Foto: AP
Sorodna novica Woody Allen je Alecu Baldwinu zaupal, da razmišlja o koncu filmske kariere

"Ustvaril bom še enega in bom videl, kako se bom počutil," je junija glede snemanja filmov napovedal 86-letni Allen, kot je zdaj potrdil za La Vanguardia, trenutno očitno res snema svoj zadnji film. Takrat je povedal, da ustvarjanje filmov zdaj ni več tako razburljivo, saj njegove stvaritve preživijo le nekaj dni v kinematografih, nato pa neposredno preidejo na pretočne platforme. "Veliko vznemirjenja je izginilo. Ni tako prijetno, kot je bilo," je dejal.

400-stranska avtobiografija Apropos of Nothing (V zvezi z ničimer) je
400-stranska avtobiografija Apropos of Nothing (V zvezi z ničimer) je "iskren in temeljit prvoosebni popis življenja Woodyja Allena", so zapisali pri založbi Arcade. Foto: Amazon

V francoščini posnet zadnji film
Dogajanje prihajajočega filma je postavljeno v Pariz in bo v celoti posneto v francoščini, snemanje pa se bo sklenilo čez nekaj tednov. Kot je napovedal, bo več časa posvetil pisanju. Pred kratkim je izšla njegova peta zbirka humornih kratkih zgodb, naslovljena Zero Gravity.

Obtožbe spolnega nadlegovanja
Prihajajoči film je v intervjuju opisal kot podoben Zadnjemu udarcu (Match Point), ki ga je posnel leta 2005, saj bo "razburljiv, dramatičen in tudi zelo zlovešč", piše Variety. Allen pogosteje snema v Evropi, saj je njegova podpora v ZDA padla zaradi obtožb spolne zlorabe, ki pa jih on zavrača. Njegova danes 36-letna posvojenka Dylan Farrow ga obtožuje, da jo je v otroštvu spolno zlorabil.

Poravnava in zamenjava založnika
Zaradi obtožb spolnega nadlegovanja je bil Allen deležen tudi Amazonovega preklica pogodb za štiri projekte. Pred tremi leti je s tem spletnim velikanom dosegel poravnavo, potem ko ga je tožil za 68 milijonov dolarjev. A Allenu tudi knjižne založbe v zadnjih letih niso zares naklonjene, založniška hiša Hachette je po protestih svojega osebja preklicala objavo njegovih spominov Apropos of Nothing. A je knjigo nato prevzela založba Arcade, kjer je izšla leta 2020. Letos izdana zbirka Zero Gravity je v ZDA izšla prav tako pri tej založbi.