Predah med sedmo in osmo sezono Igre prestolov se je raztegnil na dve leti. Foto: IMDb
Predah med sedmo in osmo sezono Igre prestolov se je raztegnil na dve leti. Foto: IMDb

V napovedniku vidimo tri od preživelih potomcev rodbine Stark ‒ to so Jon, Arya in Sansa, ne pa tudi Bran - ki se prebijajo po temnem hodniku grobnice Zimišča (Winterfella). Ob stenah stojijo kipi njihovih mrtvih sorodnikov, na primer Neda in Catelyn, čisto na koncu pa naletijo na ‒ kamnite podobe samih sebe. Prizor se konča z ledenim pišem, ki zanese zmrzal v grobnico, kar najbrž nakazuje pretečo grožnjo Belih hodcev; Jon in Arya zato tudi sežeta po svojem orožju.

Ključen podatek pride šele čisto na koncu: premiera 8. sezone Igre prestolov je napovedana za 14. april. Že od prej vemo, da bo imela sklepna sezona samo šest epizod, da pa bo zato vsaka od njih skoraj samostojen celovečerec z ogromnim lastnim proračunom in zahtevnimi prizori bitk. (Čisto mogoče je torej, da bomo videli enako količino materiala, kot bi ga v desetih "običajnih" epizodah.)

Zadnjih šest epizod so režirali Miguel Sapochnik, David Nutter ter avtorja serije David Benioff in D. B. Weiss. Sapochnik je znan po akcijsko dodelanih epizodah (Hardhome, Battle of the Bastards) in po osupljivem finalu šeste sezone, Nutter pa je režiral razvpito epizodo "rdeče poroke". Po neuradnih podatkih sta Benioff in Weiss dobila čast režije zadnje epizode.

Preizkušali potrpljenje oboževalcev
Igra prestolov si je privoščila enega od najdaljših premorov za serijo, ki ni bila dejansko ukinjena. Razplet sedme sezone smo spremljali poleti 2017, in že takrat je producent Casey Bloys napovedal, da bo treba dolgo čakati: "Snemanje je zakomplicirano ‒ odvija se na različnih celinah, obstajajo tehnične prepreke ‒ posebni učinki pa so še en ogromen zalogaj, ki ga skušamo razvozlati. To bo velik faktor."

Isaac Hempstead Wright (Bran) o zaključku serije:
Isaac Hempstead Wright (Bran) o zaključku serije: "Nekaterim se bo zdel preveč vesel, drugim preveč žalosten, ali pa kaj tretjega. Tako je pač s konci. Dokončnost zadnje epizode pač moti ljudi. Ampak na splošno pa mislim, da bomo razturali." Foto: IMDb

So torej vedeli, kaj snemajo, ali ne?
Osrednje vprašanje seveda ostaja, kdo, če sploh kdo, bo na koncu obsedel na Železnem prestolu. Člani igralske zasedbe v intervjujih ne razkrivajo ničesar ‒ in morda niti ne bi mogli, tudi, če bi hoteli. Emilia Clarke je v intervjuju za The Hollywood Reporter povedala: "Ne vem niti, ali sploh kaj vem. Resno mislim. Snemajo cel kup materiala in nam ničesar ne povejo. Smrtno resno to pravim. Obstaja več možnih koncev, tako da zdaj snemamo vse, ne povejo nam pa, katero zgodbo bodo na koncu uporabili."

Škotski zvezdnik Iain Glen ima še bolj zgovorno anekdoto o paranoji producentov: bojda scenarijev niso hoteli deliti v "staromodni", papirnati obliki. "Vse je bilo dostopno samo na iPadih, ki so bili zaščiteni z več različnimi gesli. Moram reči, da je bila to kar težava za igralce." Vseeno pa je bilo tokrat prvič, da se je več kot sto članov igralske zasedbe in ustvarjalne ekipe sestalo na prvi bralni vaji. "V toku enega dneva smo skupaj prebrali celo zgodbo. Kit Harrington je rekel, da pred tem ni prebral scenarija, tako da je šele takrat izvedel, kaj se dogaja."