Kdo bo letos odnesel največ zlatih globusov za izjemne televizijske in filmske dosežke? Foto: Reuters
Kdo bo letos odnesel največ zlatih globusov za izjemne televizijske in filmske dosežke? Foto: Reuters

Zaradi pandemije koronavirusne bolezni bo dovoljeno sprejemati le izbrane goste, med njimi člane združenja. Ali bodo zagotovili prenos prek spleta, še ni znano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zmagovalce 79. podelitve zlatih globusov bodo razglasili na dogodku v plesni dvorani hotela Beverly Hilton v nedeljo, je sporočilo združenje tujih dopisnikov v Hollywoodu.

Sorodna novica Tom Cruise vrnil zlate globuse, televizija NBC podelitve nagrad ne bo več prenašala

Zlati globusi so izgubili televizijski prenos po plazu kritik zaradi sistemskih nepravilnosti, obtoževali so jih rasizma, seksizma, ustrahovanj in korupcije. Poleg tega so močno spremenili članstvo organizacije, zagnali izobraževanje o raznolikosti in uvedli novo prepoved glede daril, ki jih člani prejemajo od studiev in drugih.

Zatem so izvolili nov upravni odbor, o filmskih in televizijskih nagradah, ki jih podeljujejo od leta 1944, pa zdaj glasuje okoli 100 tujih novinarjev.

Predstaviti želijo svoje dobrodelno delovanje
Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, želi združenje v okviru razglasitve zmagovalcev predstaviti tudi svoje dobrodelno delovanje in prejemnike donacij ter se posvetiti reformam, da bi zagotovili več raznolikosti in enakopravnosti.

Sorodna novica Nominacije za zlate globuse: Hollywood skeptičen, a šov gre naprej

Nominirance v številnih kategorijah so objavili sredi decembra. Med filmskimi dramami se za kipec potegujejo Belfast, CODA, Dune: Peščeni planet, King Richard in The Power of the Dog, za zlati globus za režijo pa Kenneth Branagh za film Belfast, Jane Campion (The Power of the Dog), Maggie Gyllenhaal (The Lost Daughter), Steven Spielberg (Zgodba z zahodne strani) in Denis Villeneuve (Dune: Peščeni planet).

Za najboljšo moško vlogo v dramah so nominirani Mahershala Ali, Javier Bardem, Benedict Cumberbatch, Will Smith in Denzel Washington, za najboljšo žensko vlogo pa Jessica Chastain, Olivia Colman, Nicole Kidman, Lady Gaga in Kristen Stewart.

Porazna gledanost lanske podelitve
Zmagovalca lanske večinoma virtualne podelitve zlatih globusov sta bila drama Dežela nomadov in komedija Borat: Naknadni film, ki sta vsak v svoji kategoriji prejela nagrado za film leta. Chloe Zhao pa je postala prva ženska po 40 letih z globusom za najboljšo režijo.
Podelitev je doživela 60-odstotni padec gledanosti, šlo je za najslabšo gledanost, odkar se je podelitev nagrad leta 1996 vrnila na NBC.