Disney sta 16. oktobra 1923 ustanovila brata Walt in Roy O. Disney. Foto: EPA
Disney sta 16. oktobra 1923 ustanovila brata Walt in Roy O. Disney. Foto: EPA

Na svojem profilu na Twitterju je v torek podala komentar na nedavni članek Financial Timesa, v katerem so zapisali, da bo Disney prenehal izplačevati plače 100.000 zaposlenim in tako pomagal studiu zmanjšati finančni primanjkljaj, ki je nastal zaradi pandemije novega koronavirusa. Ukrep bo vplival na skoraj polovico delovne sile podjetja, pri čemer bo Disney prihranil do 500 milijonov dolarjev na mesec.

Sorodna novica Disneyjeva pretočna platforma v času svetovne pandemije s trikrat več uporabniki

Disney je eno izmed številnih podjetij, ki so sprejela podobne ukrepe. Obenem pa so zaščitili izplačevanje finančnih nagrad za vodstveni kader in dividende delničarjev, ki znašajo 1,5 milijarde dolarjev vsakega pol leta. Ravno do tega je najbolj kritična Abigail Disney, ki sicer nima nobene funkcije v podjetju. Walt Disney je bil njen prastric, ona pa je ustvarjalka dokumentarnih filmov, dobitnica nagrade emmy in tudi politična aktivistka.

"Resnična groza so seveda tisti bonusi. Cele 1,5 milijarde ameriških dolarjev," je zapisala. "To bi bilo dovolj za plače za tri mesece. Namesto tega pa gre v roke ljudem, ki že leta nabirajo grozljivo visoke zneske."

Direktorjeva plača 1424-krat višja od povprečne plače
Pranečakinja Walta Disneyja že dolgo izraža ogorčenje nad ravnanjem studiev. Letno plačo direktorja Boba Igerja v znesku 65,6 milijona dolarjev, 1424-krat višjo od povprečne plače Disneyjevega uslužbenca, je po poročanju publikacije Indiewire, denimo, opisala kot "noro."

Sorodna novica Disney si po novem lasti Simpsonove, Vojno zvezd in delno tudi Hulu

Iger je sicer napovedal, da bodo konec marca začeli zniževati plače tudi vodstvu, a Abigail Disney misli, da gre le za marketinško potezo, in opozarja, da je za direktorje plača le kaplja v morju v primerjavi z vsemi preostalimi izplačili.

Pri Disneyju so zaradi epidemije zaprli tematske parke in letovišča. Ustavili so produkcijo filmov in televizijskih serij. Tudi na borzi jim kaže zelo slabo, poroča Indiewire. Tudi dedinja priznava, da gre za velike izzive in vprašanje preživetja podjetja, a dodaja, da "to ne upravičuje vodstvenega plenjenja in divjanja".