Večkrat nagrajeni film Boles je nastal po literarni predlogi kratke zgodbe Maksima Gorkega v slovensko-nemški koprodukciji in s podporo Slovenskega filmskega centra. Foto: Animateka
Večkrat nagrajeni film Boles je nastal po literarni predlogi kratke zgodbe Maksima Gorkega v slovensko-nemški koprodukciji in s podporo Slovenskega filmskega centra. Foto: Animateka
Najboljši film osrednjega tekmovalnega dela ruski film Sram, zgodba o Leni, ki se v želji po spremembi življenja poroči s poveljnikom podmornice.
Najboljši film osrednjega tekmovalnega dela ruski film Sram, zgodba o Leni, ki se v želji po spremembi življenja poroči s poveljnikom podmornice. Foto: Trieste Film Festival

Na festivalu, ki je od petkovega odprtja s projekcijo slovenske manjšinske koprodukcije Epizoda v življenju nabiralca železa ponudil 80 filmov, so podelili tudi nagrado za najboljši dokumentarec, ki sta jo dobila Carlo Zoratti za The Special Need (Posebna potreba) in Agnes Sos za Szerelem Patak (Tok ljubezni).
Nagrado srednjeevropske pobude (CEI) je za "najboljšo interpretacijo sodobnega sveta in dialoga med različnimi kulturami" prejela madžarska režiserka Eszter Hajdu za film Judgement in Hungary (Sodba na Madžarskem).
Boles, ki ga je decembra za najboljši film izbralo občinstvo Animateke, septembra pa žirija za kratki film na Festivalu slovenskega filma, je pripoved o Filipu, ki v revni četrti sanjari o pisateljski slavi in razkošnem življenju. Nekega dne ga prostitutka Tereza prosi, da napiše ljubezensko pismo Bolesu, njenemu ljubimcu, dva tedna pozneje pa še ljubezensko pismo Bolesa njej. Filip ugotovi, da Boles ne obstaja in zavrne njeno prošnjo.
Film je nastal s podporo Slovenskega filmskega centra, Viba filma ter Fundacije za film in medije Severno Porenje - Vestfalija.
Slovenska udeležba na festivalu
Sicer pa je slovensko produkcijo na festivalu v tekmovalnem programu zastopal film Mama Evropa Petre Seliškar, prav tako je bil v znamenju slovenskega filma sklepni dan, ko so počastili začetek redne distribucije filma Roka Bička Razredni sovražnik v Italiji. V sklopu festivala so predvajali Pravi človek za kapitalizem Dušana Moravca, dokumentarni film o umetniku Ulayju Projekt: Rak režiserja Damjanata Kozole ter slovensko manjšinsko koprodukcijo - film Krogi Srdana Golubovića.
Na festivalu so pripravili poklon sovjetskemu režiserju Sergeju Paradžanovu.