Foto:
Foto:

V njej je kot prvi izšel DVD, na katerem bo film Igorja Šterka Ekspres, ekspres (1997), ki po besedah predstavnice sklada Nerine Kocjančič označuje začetek novega zaleta slovenskih filmskih režiserjev v 90. letih. Do konca leta naj bi izšli še Kruh in mleko (Jan Cvitkovič), Zadnja večerja (Vojko Anzeljc), Varuh meje (Maja Weiss) in Šelestenje (Janez Lapajne).

Pri izdaji zbirke - DVD-ji bodo izšli v nakladi 500 izvodov - sodelujejo filmski sklad, RTV Slovenija in Slovenski filmski arhiv. Z izdajanjem slovenskega filma so namreč hoteli izkoristiti možnosti, ki jih ponujajo te vrste nosilci, predvsem večjo kakovost slike in možnost posebnih dodatkov.

Od podnapisov do zakulisja
Filmu Ekspres, ekspres so na DVD-ju dodali filmski napovednik, podnapise, fotogalerijo, intervjuje z ustvarjalci in dogajanje za kulisami. Med slednjimi so tudi priprave glavnega igralca Gregorja Bakoviča na njegov znameniti ples na Vivaldijevo glasbo.

Za DVD-je iz zbirke Novi slovenski film bo treba odšteti okoli 3.000 tolarjev, v pripravi pa so tudi izdaje slovenskih filmskih klasik v DVD-formatu. Konec marca bo tako izšel restavriran film Ples v dežju Boštjana Hladnika, sledili pa mu bodo še Splav meduze, Cvetje v jeseni in nekateri drugi.