Večino filma so sicer posneli pred kulisami, ki so bile zgrajene posebej za potrebe Parazita. Foto: IMDb
Večino filma so sicer posneli pred kulisami, ki so bile zgrajene posebej za potrebe Parazita. Foto: IMDb

Južnokorejska vlada je po poročanju publikacije Korea Herald najavila, da bo zagnala pobudo za pomoč družinam, kot je tista iz filma Parazit. Posvetili se bodo izboljšanju njihovih stanovanjskih pogojev.

Sorodna novica Od vrha do dna seulske družbe: sprehod po snemalnih lokacijah Parazita

Korea Herald tako poroča, da bodo južnokorejska vlada, energetsko podjetje Korejska energetska fundacija in seulska občina skupaj ponudili približno tri milijone evrov stotinam gospodinjstvom. S finančno podporo naj bi jim pomagali k izboljšanju ogrevalnih sistemov, zamenjavi tal in vgradnji klimatskih naprav, vlažilcev zraka, oken in požarnih alarmov.

Film ilustrira prepad med revščino in bogastvom
Bong Joon Ho s Parazitom pripoveduje zgodbo dveh južnokorejskih družin – obubožanih Kimov in premožnih Parkov. Oboji ilustrirajo vse večji prepad med revščino in bogastvom, ki ga doživlja gospodarsko četrta najmočnejša država v Aziji.

Vloge za prijavo za financiranje se bodo odprle marca, med prijavljenimi pa bodo izbrali do 1500 družin, ki bivajo v kletnih stanovanjih in zaslužijo manj kot 60 odstotkov tamkajšnje povprečne plače.

Sorodna novica Parazit

Družina Kim iz Parazita živi v utesnjenem, umazanem polkletnem stanovanju, ki ga zlahka poplavi, ko močno dežuje. Filmska zgodba jim sledi, ko se preselijo k bogatejši družini Park, ki živi v prostorni moderni vili.

Kip ali muzej za režiserja?
Parazit je prvi tujejezični film, ki je prejel oskarja za najboljši film, hkrati pa je slavil še v kategoriji za režijo, izvirni scenarij in kot najboljši mednarodni film. Obenem je še prvi južnokorejski film, ki je dobil zlato palmo na canskem festivalu. Nekateri oboževalci so že predlagali, da bi režiserju po monumentalnem uspehu v njegovem rojstnem kraju Daegu postavili kip ali pa uredili njemu posvečen muzej.

Za spletno pretakanje filma Parazit se je zavzel spletni gigant Hulu, kjer bo naročnikom na ogled od 8. aprila dalje.