Colin Firth je za vlogo jecljajočega kralja dobil že zlati globus in bafto. Bo domov odnesel tudi oskarja? Foto: EPA
Colin Firth je za vlogo jecljajočega kralja dobil že zlati globus in bafto. Bo domov odnesel tudi oskarja? Foto: EPA
Nominacija Helene Bonham Carter se je končno prelevila v pravo bafto: dobila jo je za svojo upodobitev soproge kralja Jurija VI. in matere kraljice Elizabete II. v Kraljevem govoru. Foto: EPA

Dramatizacija resničnega odnosa med kraljem Jurijem VI. in njegovim logopedom je na podelitvi v londonski Kraljevi operi skupno dobila sedem baft in pometla s konkurenco filmov, kot so Družabno omrežje, Črni labod, Izvor in Pravi pogum. Kraljev govor velja tudi za enega izmed favoritov za oskarja za najboljši film. Če mu bo napovedi uspelo uresničiti, bomo izvedeli 27. februarja.

Firth ima v žepu že zavidanja vreden par: za upodobitev jecljajočega očeta kraljice Elizabete II. je dobil že zlati globus in zdaj bafto, a bo moral še dva tedna potrpeti, preden bo izvedel, ali bo "zlati dvojček" postal "trojček", dopolnjen z oskarjem.

50-letni igralec je v svojem zahvalnem govoru razkril okoliščine svojega prvega srečanja z režiserjem Tomom Hooperjem: "Zaradi njega sem moral prestaviti rutinski, a rahlo neprijeten zdravniški pregled. Z veseljem poročam, da je bil sestanek precej manj neprijeten kot pregled, a sčasoma se je pokazalo, da so Tomove delovne metode prav tako natančne in nasilne kot tiste mojega zdravnika. A ko vidiš rezultate, si hvaležen, tako da sem mu hvaležen, tako kot svojemu zdravniku," je povedal igralec, znan kot očarljivi gospod Darcy iz tv-nadaljevanke Prevzetnost in pristranost, pa tudi kot Mark Darcy iz Dnevnika Bridget Jones.

Firthovo upodobitev njenega očeta naj bi pohvalila tudi sama kraljica, kar Firthu, kot je povedal, "zelo veliko pomeni".

Hooper, ki mu je bafto v kategoriji najboljšega režiserja "speljal" David Fincher za Socialno omrežje, je povedal, da je bil "popolnoma navdušen" nad naborom nagrad, ki jih kot za stavo pobira njegov film. Med njimi je tudi bafta za najboljšo stransko igralko, ki jo je dobila Helene Bonham Carter za upodobitev kraljeve soproge. "Tako sem vajena izgubljati, da je zdaj, ko sem zmagala, kar čuden občutek," je igralka, sicer življenjska sopotnica režiserja Tima Burtona, dejala v zahvalnem govoru in dodala: "Zelo lepo je, a otroci, če gledate, ne gre le za zmagovanje. Je pa kljub temu lepo."

Tudi bafta za najboljšega stranskega igralca je šla filmu Kraljev govor: dobil jo je Geoffrey Rush, ki igra kraljevega logopeda.

Nekaj desetletij pred smrtjo je kraljičina mati scenaristu Kraljevega govora Davidu Seidlerju dala blagoslov za snemanje filma po njeni smrti. Ob prejetju bafte je Seidler povedal: "Bila je čudovita stara gospa in takrat sem ji dal še nekaj let, največ tri, a film sem lahko posnel šele 25 let pozneje." Mati kraljice Elizabete II. je umrla leta 2002, dočakala je zavidljivo starost 101 let. Kralj Jurij VI. je umrl že 50 let pred njo, star 56 let.

Natalie Portman zaradi nosečnosti ni mogla priti po bafto za najboljšo igralko v filmu Črni labod, je pa nagrado v njenem imenu sprejel režiser Darren Aronofsky in povedal: "Preden smo posneli ta film, je eno leto trenirala vsak dan. Ko smo snemali, je bila vsak dan v čisto vsakem prizoru in čisto vsakem kadru. Tako da se z veliko ponosa v njenem imenu zahvaljujem za to. Hvala, Natalie."

Ustvarjalec tv-serije Zahodno krilo Aaron Sorkin je dobil bafto za najboljši prirejeni scenarij za Socialno omrežje, film, ki spremlja vzpon spletnega omrežja Facebook. "V običajnih okoliščinah bi bil zelo navdušen nad tem, a na sedežu pred mano sedi eden izmed Beatlesov," se je pošalil Sorkin, pri čemer se je nanašal na gosta prireditve Paula McCartneyja.

Veteranski igralec Christopher Lee je dobil nagrado za življenjsko delo, ki mu jo je izročil Tim Burton. "To je resnično velika čast, velika, velika čast," je povedal 88-letni igralec in dodal. "Velika je zaradi dveh stvari. Zato, ker so mi jo podelili moji stanovski kolegi, in zato, ker sem jo prejel od enega velikih režiserjev našega časa."

V fotogaleriji si oglejte nekaj utrinkov iz zakulisja podelitve baft in z rdeče preproge pred dogodkom.