Maximus: Se ne zabavate? Se ne zabavate? Ali niste zato tukaj? Foto:
Maximus: Se ne zabavate? Se ne zabavate? Ali niste zato tukaj? Foto:
Ahil: Želim si istega kot vsi možje, le da si tega želim bolj.
Pogumno srce
William Wallace: Vse je ničvredno, če nimaš svobode.

Gladiatorju, mojstrovini Ridleyja Scotta iz leta 2000 z Russellom Crowom v glavni vlogi, ste namenili 20 odstotkov glasov, štiri leta mlajši uspešnici Wolfganga Petersena Troja, v kateri je mišice razkazoval Brad Pitt, pa 17 odstotkov. Na tretjo stopničko ste s 16 odstotki glasov uvrstili Pogumno srce Mela Gibsona, zaradi česar je avstralski zvezdnik postal cenjen kot režiser.

Maximus proti Commodusu
V Gladiatorju, petkratnem oskarjevcu - tudi v kategoriji najboljšega filma - Ridleyja Scotta iz leta 2000, se je z vlogo Maximusa, rimskega generala, ki pride v Rim po maščevanje za umorjeno družino, proslavil avstralski zvezdnik Russell Crowe in domov odnesel zlati kipec za najboljšo moško glavno vlogo. Ljubljenec Marka Avrelija, ki ga je slednji izbral za svojega naslednika, se mora soočiti s krutim Commodusom, ki ga je mojstrsko upodobil za oskarja za stransko vlogo nominirani Joaquin Phoenix.

Omeniti velja, da se je film s povprečno oceno 8,2 znašel na 127. mestu IMDB-jeve lestvice najboljših filmov vseh časov. Vi pa ste mu namenili 20 odstotkov glasov in ga zavihteli na prvo mesto med zgodovinskimi spektakli.

Mišičasti Pitt kot Ahil - uspeh zagotovljen
Štiri leta za Gladiatorjem je Wolfgang Petersen posnel zgodovinski spektakel, ki mu je bil uspeh že pred začetkom snemanja tako rekoč zapisan v zvezdah. Zgodbo o trojanski vojni poznamo vsi, Brad Pitt kot Ahil, Orlando Bloom kot Paris, Eric Bana kot Hektor in svetlolasa lepotica Diane Kruger kot Helena pa so bili še dodatno zagotovilo za uspeh.

Troja, priredba znamenitega Homerjevega epa Iliada, sicer ni požela bleščečih kritik, je pa v blagajne kinematografov po vsem svetu prinesla milijone zelencev. Troja je najbolj prepričala 17 odstotkov glasujočih na MMC-jevem portalu.

Levjesrčni Wallace proti Angležem
S svojim drugim režijskim poskusom, zgodovinskim epom Pogumno srce, je avstralski filmski zvezdnik Mel Gibson leta 1995 osvojil srca gledalcev in kritikov. In pet oskarjev, tudi tisti najbolj cenjeni za najboljšo režijo in najboljši film. Za spremembo Pogumno srce ni grško-rimska saga, ampak zgodba o Škotih iz 13. stoletja, ki bijejo večno (in za zdaj še vedno izgubljeno) bitko proti Angležem. Gibson je sam prevzel tudi glavno vlogo Williama Wallacea, levjesrčnega vodje škotskih upornikov, ki želi Škotsko osvoboditi za vedno, saj so mu Angleži v otroštvu ubili brata in očeta. Podobnost z Gladiatorjem je/ni (?) zgolj naključna. Pogumno srce, ki je na IMDB-jevi lestvici s povprečno oceno 8,3 na 98. mestu najboljših filmov vseh časov, je očaralo 16 odstotkov glasujočih na MMC-jevem portalu.

Gibson se je s Kristusovim pasijonom, ki ste mu namenili sedem odstotkov, znašel tudi na šestem mestu lestvice, takoj za krvavim spektaklom 300 z 10 odstotki in Benom Hurjem z osmimi odstotki.

A. K.