Pred štirimi meseci si je Hollywood oddahnil od končane stavke scenaristov, zdaj pa mu grozi nova, ki jo napovedujejo igralci. Foto: Reuters
Pred štirimi meseci si je Hollywood oddahnil od končane stavke scenaristov, zdaj pa mu grozi nova, ki jo napovedujejo igralci. Foto: Reuters
Tom Hanks
Stavkajoči scenaristi
Stavka scenaristov se je začela 5. novembra lani, za svoja peresa pa so ponovno poprijeli februarja letos. Foto: Reuters

Kot je že znano, je stavka scenaristov, ki se je končala februarja, tudi ceh filmskih igralcev (Screen Actors Guild) spodbudila, da zahteva večji delež od prodaje DVD-jev in spletnih medijev, predvsem iz dohodka, ki ga dobijo producenti ob predvajanju zabavnih vsebin na spletu.

Kot bi se stavka že začela
30. junija se bo tako iztekla pogodba z igralci in glede na potek pogajanj je ameriška filmska industrija resnično zaskrbljena, da ji grozi še ena stavka. Ob tem pa pričakujejo, da bo imela še bolj katastrofalne posledice kot tista izpred štirih mesecev, od katere si industrija še vedno ni povsem opomogla. Pravzaprav opažajo, da se je, vsaj kar se tiče nemotenega poteka snemanja filmov, stavka v Hollywoodu že začela.

Vse se vrti okoli 30. junija
'Motnje' so prisotne pri snemanju pilotnih epizod in odlašanju z dovoljenji za nove projekte. Grožnja stavke že ima učinek na razporeditev snemanj velikih filmskih studiev, ki so svoje projekte raje začeli že aprila, da bi s tem še prehiteli 30. junij. Kot opaža zveza producentov, se trenutno nihče ne ukvarja s filmom, ki bi bil končan po tem datumu, prav tako pa se nihče ne dogovarja za projekte, ki bi jih zagnali po koncu junija.

Nekateri hitijo, drugi čakajo
Tako na primer DreamWorks ta teden nestrpno končuje filma Johna Hamburga I Love You, Man in Petra Jacksona The Lovely Bones, medtem ko je Paramount zaposlen s filmom Martina Scorseseja Shutter Island, v katerem nastopa Leonardo DiCaprio. Warners končuje kar tri filme - Soderberghov The Informant, Observe and Report in Ninja Assassin. Universal pa lovi rok s filmom Land of the Lost z Willom Ferrellom v glavni vlogi. Tudi Disneyju se mudi, saj želi dokončati snemanje filmov Race to Witch Mountain, When in Rome in High School Musical 3. Naslednji teden pa naj bi padla zadnja klapa 22. Bonda Quantum of Silence.

Za nekatere projekte, ki naj bi premiero doživeli leta 2009, so producenti pripravljeni tvegati s tem, da bodo to prestavili še za kak mesec ali dva. Columbia je na primer junija začela snemati Angele in Demone, ki že tako zamujajo zaradi stavke scenaristov in so prvotno napovedano premiero iz 19. decembra prestavili na 15. maja leta 2009.

Kar nekaj snemanj filmov je napovedanih za julija, zato se zavedajo morebitne preložitve. Takšen je na primer Gran Turino režiserja Clinta Eastwooda. Spet drugi projekti pa bodo najprej počakali na izid pogajanj, preden se jih bodo lotil. Trenutno stojita filma Fame in The Thomas Crown Affair 2.

Manjši učinek bo imela stavka na nizkoproračunske filme, saj je igralski ceh že podpisal pogodbo, po kateri bodo igralci sodelovali v več kot 300 tovrstnih filmih, tudi če bi se stavka začela.

M. K.