Scenaristi so začeli stavkati 5. novembra lani. Foto: Reuters
Scenaristi so začeli stavkati 5. novembra lani. Foto: Reuters
Ceh ameriških filmskih scenaristov šteje 10.500 članov, ki naj bi pred vrnitvijo na delo še sami odobrili dogovor. Foto: Reuters

Vodstvo sindikata scenaristov je namreč v nedeljo izglasovalo odobritev dogovora s studii in s tem konec trimesečne stavke. Pozvali so k takojšnji prekinitvi stavkovnih straž, scenaristi pa naj bi še v tem tednu poprijeli za pisala.

Ceh ameriških scenaristov je dogovor odobril dan potem, ko so sindikat in studii dorekli še zadnje podrobnosti, ki zadevajo višino finančnega nadomestila za širjenje njihovih izdelkov prek spleta.

"To je najboljši dogovor, ki ga je ta ceh dosegel v zadnjih 30 letih, in to po najbolj uspešni stavki, ki jo je ceh vodil v zadnjih 35 letih," je ob potrdilu dogovora povedal predsednik zahodne veje ceha Patric Verrone. Ob tem so napovedali tudi umik stavkovnih straž, ki so v zadnjih treh mesecih v Los Angelesu in New Yorku postale skoraj vsakodnevni pojav.

Zeleno luč morajo dati še ostali člani
10.500 filmskih in televizijskih scenaristov, ki so 5. novembra lani prekinili 20 let trajajoči "hollywoodski mir", naj se na delo ne bi vrnilo pred sredo, saj želi vrh sindikata najprej počakati, da dajo zeleno luč odgovoru tudi preostali člani ceha. Svoje mnenje bodo lahko vsi člani podali v torek tako v Los Angelesu (Writers Guild Theater) kot na Manhattnu (Crowne Plaza Hotel), vodstvo sindikata pa po dobrem odzivu na sobotni dogovor ne dvomi o skupni ratifikaciji.

Gromozanska škoda filmski industriji
Po ocenah organizacije Los Angeles Economic Development je trimesečna stavka samo filmsko in televizijsko industrijo stala najmanj 650 milijonov dolarjev, celotna lokalna ekonomija pa naj bi izgubila še dodatno milijardo dolarjev. Po uspešni podelitvi grammyjev tako vse kaže, da bo v vsem svojem sijaju zaživela tudi podelitev oskarjev, ki se mora zgoditi 24. februarja.

M. K.