27-letni Kalifornijec pravi, da sicer pogreša stalen pritok denarja od serije O. C., se pa z veseljem preizkuša v filmskih vlogah in ima več časa za svojo emorockovsko skupino Big Japan, v kateri igra bobne. Foto: Fox
27-letni Kalifornijec pravi, da sicer pogreša stalen pritok denarja od serije O. C., se pa z veseljem preizkuša v filmskih vlogah in ima več časa za svojo emorockovsko skupino Big Japan, v kateri igra bobne. Foto: Fox
John Mayer
Za 29-letnim pevcem danes vzdihujejo ameriške najstnice, a še pred dobrim desetletjem je bilo povsem drugače. Foto: EPA
Jennifer Garner
Se je spomnite iz serije Felicity, igrala je Noelovo učenjaško dekle violinistko Hannah? Foto: Reuters
Natalie Portman
Da, tudi če te primerjajo z mlado Natalie Wood in Audrey Hepburn, si lahko (samooklicani) piflar. Foto: EPA
Patrick Dempsey
Danes 'sanjski kirurg', nekoč pa nerodni piflar. Če lahko verjamete ... Foto: EPA
Zach Braff
Nedvomno eden najbolj zabavnih piflarjev, ki ta hip vladajo Hollywoodu.

Če nisi izklesan športnik ali svetlolasa navijačica, seveda. O tematiki so nastajale cele nadaljevanke (Popular), iz piflarjev se norčujejo v neštetih prej omenjenih filmih, a hollywoodski zvezdniki vse pogosteje priznavajo, da tudi sami v srednji šoli niso bili - popularni. Da, biti piflar je danes "kul". Poglejmo si, kdo so piflarji, ki jim je zares uspelo in vlivajo upanje milijonom srednješolcev po vseh ZDA (in drugod).

Ko je "Seth Cohen" srečal Meg Ryan
Delal je v videoteki, obožuje stripe, pojavil se je v nadaljevanki Midve z mamo, zaslovel pa z vlogo "piflarskega" Setha Cohena v nanizanki O. C. Da, Adam Brody je velik piflar. A hotel je več. Mladi igralec se je leta trudil predelati svoj najljubši film, Revenge of the Nerds (v prevodu Maščevanje piflarjev) iz leta 1984. Izbrali so že zasedbo, nabrali denar in celo začeli snemati - a po dveh tednih so jim odvzeli prostor snemanja, univerzo Emory v Atlanti. Na šoli so menda menili, da je dogajanje filma preveč "opolzko". Kdaj bo že konec lova na piflarje?

Kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje, in Adamu ne manjka razlogov za smeh - z vlogo v O. C.-ju je zaslužil mastne denarce (sproti je očaral še soigralko Rachel Bilson, a se je pozneje z njo razšel), zdaj pa se na velikih platnih pojavlja v glavni vlogi v romantični komediji In The Land of Women z Meg Ryan.

Od napadov panike do zmenkov z Jessico Simpson
Maščevanje je zares sladko - piflarji prevzemajo krmilo na vseh področjih šovbiznisa, tudi izven Hollywooda. "Nežni velikan", pevec John Mayer, se je pri 17 letih zaradi nenadne srčne aritimije znašel v bolnišnici. Od takrat se pri njem pojavljajo napadi panike. Na svojem albumu Room for Squares pa je obračunal s svojimi najstniškimi in srednješolskimi demoni, v pesmi No Such Thing sanjari o zmagoslavni vrnitvi na šolo.

Zakaj se torej John uvršča med piflarje: svoja dela sam poimenuje "rock za mehkužce" in priznava, da se je kitare začel učiti po ogledu filma Nazaj v prihodnost. Seveda ima tudi najljubšo videoigro: Halo. Zakaj je John "kul"? Ker se dekleta pulijo zanj. Hodil je npr. že z Jennifer Love Hewitt, zdaj pa ga videvajo v družbi stereotipne svetlolase navijačice Jessice Simpson.

Pridna saksofonistka Jennifer Garner
In smo že pri Jennifer Garner, ki je navduševala kot zvita vohunka v nadaljevanki Alias, a to je le igra. Preden je odkrila čare fitnesa, je bila Garnerjeva - piflarka. V šoli je menda ni motilo, da njeni prijatelji niso bili najbolj kul, a najhujše šele pride: igrala je saksofon v šolskem pihalnem orkestru v srednji šoli v Zahodni Virginiji in bila na to celo ponosna.

Samooklicano piflarko Jennifer so nato sprejeli na dramski študijski program na prestižni univerzi Yale, igrala je vlogo stripovske junakinje Elektre in medijem priznala, da obožuje "praktično" in veliko spodnje perilo. V srednji šoli pa jo je fant, ki je zavrnil njeno "snubitev", poimenoval "Jetrna usta". Kako je Jen dokazala, da je kul? Med drugim: poročena je s superzvezdnikom Benom Affleckom.

Raje pametna kot zvezdnica
Kaj pa Natalie Portman? Kot otroška igralka se je specializirala za vloge prehitro dozorelih otrok, najprej v Leonu iz leta 1994. A njen osupljivi videz (menda spominja na mlado Natalie Wood, fotografirali pa so jo tudi v obleki Audrey Hepburn), brez čudaške faze v odraščanju, je ni oviral v njenem "piflarstvu": v šoli je dobivala same petice, na Harvardu doštudirala filozofijo in celo izjavila: "Raje sem pametna kot filmska zvezdnica."

A vseeno, še vedno se ni otresla piflarskih lastnosti: nekoč je bila članica okoljevarstvene pevsko-plesne skupine, v Vojni zvezd je igrala kraljico Amidalo, njen najljubši šolski predmet pa je (bil) matematika. In še vrhunec: druži se z glasbenikom Mobyjem. Med drugim pa je bila leta 2002, tako kot ob neki drugi priložnosti "neki piflar" Chris Martin, pevec skupine Coldplay, izglasovana za najbolj seksi vegetarijanko.

Nerodno odraščanje "sanjskega kirurga"
Patricka Dempseyja dandanes poznamo kot seksi dr. McDreamyja v Talentih v belem, a njegovi bujni lasje in špičast nos so bili nekoč skrajno bedni značilnosti. Leta 1987 je očaral kot nerodni pubertetnik v filmu Can't Buy Me Love, dve leti pozneje pa v Loverboyu. Nekoč je tekmoval v žongliranju in osvojil drugo mesto v ZDA, želel si je obiskovati kolidž za klovne in ko so njegovi hollywoodski vrstniki uživali v sadovih slave v nočnih izhodih, se je Patrick (pri 21!) poročil z mamo (!) najboljšega prijatelja Coreyja Parkerja, takrat staro 48 let. Zakon ni trajal dolgo. A danes je Dempsey svoje "piflarske" lastnosti obrnil sebi v prid in blesti v vlogi kirurga.

Kreativni in nadarjeni piflar Zach
Zadnji, a nikakor ne najmanj piflarski, na našem seznamu pa je Zach Braff. Svoj uspeh v vlogi J. D.-ja v humoristični nanizanki Mladi zdravniki je izkoristil s podpisom pogodbe za film, ki ga je sam napisal, režiral, produciral, v njem igral in celo sestavil zvočni trak zanj. Seveda gre za njegovi odlični prvenec Stanje zamaknjenosti iz leta 2004. Čeprav so mu pri 10 letih diagnosticirali obsesivno-kompulzivno motnjo, jo je očitno znal izkoristiti sebi v prid.

Zach se je kot pravi piflar v srednji šoli družil s fantom, ki je v Vojni zvezd posodil glas enemu izmed likov. Diplomiral je na univerzi Northwestern, delal z verjetno najslavnejšim piflarjem vseh časov Woodyjem Allenom, na nočnih izhodih pa so ga menda zavrnile Drew Barrymore, Jennifer Aniston in Jessica Simpson. Če bo Zach nadaljeval z uspešnimi avtorskimi deli, naslednje leto prihaja njegov nov režijski projekt Open Hearts, bo svoje piflarsko znanje zares preoblikoval v moč. Pa tudi popzvezdnico Mandy Moore mu je uspelo osvojiti (in zapustiti).

A. K.