Dubrovnik mami tuje filmarje. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Dubrovnik mami tuje filmarje. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Igro prestolov so do lani snemali prav v sterem delu Dubrovnika. Foto: HBO

"Pogajamo se, za Bonda bo treba plačati. Z Jamesom Bondom se ni lahko pogajati, a če se že pogovarjamo o denarju, je to dober znak," je Vlahušić povedal za hrvaške medije.
Spomnil je, da je mesto dobilo denar za snemanje filmov Igre prestolov in Vojna zvezd, za Bonda pa bi morali, obratno, plačati.

Mehiške oblasti so za zadnji film o Bondu, Spectre, plačali družbam Sony Pictures Entertainment in Metro-Goldwyn-Mayer 20 milijonov dolarjev. Del filma so zato snemali v Mehiki in
državo predstavili na čim bolj privlačen način.

Lastnikom franšize Jamesa Bonda se zdi zanimivo, da je avtor lika britanskega vohuna Ian Fleming za agenta 007 povzel dele življenja resničnega obveščevalca Dušana Popova, ki
je do druge svetovne vojne živel v Dubrovniku. Popov je bil med drugo svetovno vojno dvojni agent britanske MI6 in nacističnega Abwehrja, umrl je leta 1981.

Izjemen učinek na gospodarstvo
"Morda bodo te podrobnosti izkoristili v novem nadaljevanju, ki bi ga lahko snemali v Dubrovniku," ugiba Jutarnji list. Obenem navaja, da bo 25. Bond verjetno nadaljevanje prejšnjega filma Spectre. To bi pomenilo, da se bo Bond znova zoperstavil negativcu Ernstu Stavru Blofeldu, ki si želi vladati svetu.

Ni še jasno, ali bo britanski igralec Daniel Craig še petič prevzel vlogo Bonda. Hrvaški mediji so pred časom ugibali, ali bo James Bond morda kdaj tudi Hrvat, hollywoodski igralec Goran Višnjić, a se na te informacije producenti filma niso nikoli odzvali.

Hrvati si lahko samo manejo roke ob tolikšnem zanimanju, kot jim ga izkazuje Hollywood v zadnjih letih. V Dubrovniku so od leta 2011 do lani snemali Igro prestolov, ki je to že tako turistično oblegano dalmatinsko mesto spremenila v pravi draž za tuje turiste. Marca pa bodo v mestu začeli snemati prizore tudi za najnovejši, osmi del Vojne zvezd, ene najbolj priljubljenih filmskih sag.

Že učinek Igre prestolov je bil na hrvaški turizem in hrvaško gospodarstvo izjemen, tako da je skoraj nepredstavljivo, koliko več zanimanja (turistov) mesto, ki mu naglo grozi popolna komercializacija, sploh še lahko sprejme. Turistični delavci so zajahali val uspeha in ponujajo ture po poteh serije, množičen obisk pa polni tudi blagajne zadovoljnih ponudnikov gostinskih storitev. Pričakovati je, da bo snemanje Vojne zvezd le še dodatno utrdilo Dubrovnik kot mesto, ki ga je nujno treba obiskati.