Punčka za milijon dolarjev je prejela štiri oskarje. Foto: IMDb
Punčka za milijon dolarjev je prejela štiri oskarje. Foto: IMDb

Na portalu Športni SOS to pot odgovarjamo na vaši vprašanji, ki sta povezani tako s športom kot filmom. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1535. Všeč mi je, da ste na vaši spletni strani začeli pisati o športnih filmih. Kateri film s športno tematiko je prejel največ oskarjev?
Petra Tekavec

Največ oskarjev sta prejela športna filma Punčka za milijon dolarjev in Ognjene kočije. Prvega je leta 2004 režiral Clint Eastwood in v njem tudi igral. Legendarni igralec je kipca osvojil za najboljšo režijo in film, igralski nagradi pa sta prejela Hilary Swank in Morgan Freeman.

Napovednik filma

Film Ognjene kočije je leta 1981 režiral Hugh Hudson, pripoveduje pa olimpijsko zgodbo o atletih Ericu Liddellu in Haroldu Abrahamsu. Z oskarjem je bil nagrajen film, scenarij, kostumografija in glasba (večna klasika Vangelisa).

Do zdaj je sedem filmov s športno tematiko prejelo vsaj dva oskarja, zanimivo, kar pet jih predstavlja boksarsko tematiko.

FilmŠportLetoOskarji
Ognjene kočijeatletika19814
Punčka za milijon dolarjevboks20044
Rockyboks19763
The Champboks19312
National Velvetkonjeništvo19442
Pobesneli bikboks19802
Borecboks20102

1536. Kateri pa je najbolj dobičkonosni športni film?
Petra Tekavec

Odvisno, kako široko razumemo pojem športni film. Če imamo merilo najširše postavljeno, potem lahko na vrh uvrstimo Hitri in drzni 7, sedma avtomobilska ekranizacija 1,52 milijarde ameriških dolarjev. Na prvih štirih mestih so vsi filmi iz te franšize.

Sorodna novica Od razbite družine do prvaka Lige NFL

Na petem mestu najdemo Forresta Gumpa (678 milijonov dolarjev), a ga tja lahko uvrstimo spet posredno (ameriški nogomet in namizni tenis).

Prvi pravi športni film je na 13. mestu indijski film Dangla (340 milijonov), ki govori o rokoborbi. Tik za njim pa je Zgodba o prvaku, ki smo jo na teh straneh že predstavili, zaslužila je slabih 310 milijonov dolarjev.