Matterhorn je mojstrsko zgrajena pripoved o vdovcu Fredu, ki razburka in razkrinka kalvinistično, zaprto in izključujoče okolje, izteče pa se v presunljiv, resnično katarzičen finale. Foto:
Matterhorn je mojstrsko zgrajena pripoved o vdovcu Fredu, ki razburka in razkrinka kalvinistično, zaprto in izključujoče okolje, izteče pa se v presunljiv, resnično katarzičen finale. Foto:
Danes bi se vrnil sam
Brazilski film Danes bi se vrnil sam, dobitnik rožnatega zmaja po izboru občinstva, pripoveduje o slepem najstniku Leonardu, ki ga nepričakovano prevzame novo prijateljstvo s sošolcem Gabrielom. Foto: Kino Udarnik

Občinstvo jubilejne izdaje festivala je za najboljši film izbralo brazilski Danes bi se vrnil sam v režiji Daniela Ribeira, rožnatega zmaja za slovenski kratki film pa je dobil dokumentarni film o Salome z naslovom Božja napaka.
Matterhorn pripoveduje o 54-letnemu Fredu, ki živi utečeno samsko in samotarsko življenje in bolečo uteho najde v Bachovi glasbi. Z njo se nenehno vrača v preteklost k ženini smrti in k angelskemu glasu sina, ki ga je zaradi homoseksualnosti zapodil čez prag, obenem pa je integralen del kontemplativne filmske pripovedi. Režiser tematiko potlačenih želja in močne osebne krivde preplete še z vprašanjem odnosa družbe do ljudi, zaznamovanih z duševnim stanjem, označenim kot motnja oziroma zaostalost. Fredu se v njegovi samoti nepričakovano pridruži Theo, moški s precej hudimi posebnimi potrebami. Skupaj začneta nastopati na otroških zabavah.
Izjemna estetskost in nič manj navdušujoča igra
Kot piše v utemeljitvi, gre za počasno, a mojstrsko zgrajeno pripoved o Fredu, ki razburka in razkrinka kalvinistično, zaprto in izključujoče okolje, izteče pa se v presunljiv, resnično katarzičen finale. Nagrade filmu ne podeljujejo le zaradi odlične zgodbe, temveč tudi zaradi tenkočutne estetskosti in odlične igre Tona Kasa (Fred) in Reneja van't Hofa (Theo).
Občinstvo je najbolj prepričala zgodba o slepem najstniku Leonardu, ki se upira pretirano zaščitniškim staršem, ker bi rad živel bolj neodvisno. Na veliko razočaranje svoje najboljše prijateljice Giovane se prijavi na mednarodno izmenjavo, saj si želi novih izkušenj in poznanstev. Ko pa razred dobi novega sošolca Gabriela, v Leonardu dozorijo nova čustva in vsi načrti zdrsnejo na stranski tir, saj ga novo prijateljstvo tako prevzame, da doživlja svet povsem drugače.
Najstarejši festival gejevskega in lezbičnega filma v Evropi, ki je ob jubilejni izdaji spremenil ime v Festival LGBT filma, je letos postregel s 23 celovečernimi in 15 kratkimi filmi. Festival se je konec tedna sklenil z "off programom" na Metelkovi.