24. februarja bodo vse oči usmerjene v enega možiclja - oskarja - oziroma v tiste, ki bodo tega zlatega možiclja odnesli domov. Foto: Reuters
24. februarja bodo vse oči usmerjene v enega možiclja - oskarja - oziroma v tiste, ki bodo tega zlatega možiclja odnesli domov. Foto: Reuters
George Clooney in Tilda Swinton
Med podeljevalci kipcev bo tudi George Clooney, ki s Tildo Swinton igra v filmu Michael Clayton. Film se poteguje za laskav naslov najboljšega filma. Foto: Reuters
Renee Zellweger

Če je ameriška filmska akademija v zadnjih mesecih živela v strahu, da zaradi pomanjkanja scenaristov 24. februarja ne bo mogla organizirati podelitve, kot se spodobi, je danes podoba povsem drugačna. S scenarijem se ne ukvarja le voditelj Jon Stewart in njegova ekipa, ampak so za delo poprijeli še scenaristi veterani Hal Kanter, Buz Kohan, Jon Macks in Bruce Vilanch.

Po besedah Gila Catesa je celotna ekipa v precejšnjem zaostanku, zaradi česar so za delo poprijeli s polno paro, in zato dela "namesto osem od 12 od 13 ur na dan.

Zdaj pa k seznamu podeljevalcev ...
Običajno akademija več mesecev pred podelitvijo na vsake toliko razkriva po tri, štiri imena. Vendar letos oziroma lani za Hollywood ni bilo nič kaj običajno leto. Tako so šele nekaj manj kot dva tedna pred podelitvijo razkrili: lanski nagrajenci Forest Whitaker, Helen Mirren, Alan Arkin in Jennifer Hudson so že potrdili, da bodo izročili kipce v "svojih" kategorijah.

Od A do Z
Med zvezdniškimi imeni, ki bodo še nastopili ali izročili nagrade, pa najdemo po abecedi razvrščene še Amy Adams, Jessica Alba, Cate Blanchett, Josha Brolina, Steva Carella, Georgea Clooneyja, Penelope Cruz, Miley Cyrus, Patricka Dempseyja, Cameron Diaz, Colina Farrella, Harrisona Forda, Jennifer Garner, Toma Hanksa, Anne Hathaway, Katherine Heigl, Jonaha Hilla, Dwayneja "The Rock" Johnsona, Nicole Kidman, Jamesa McAvoya, Queen Latifah, Setha Rogena, Martina Scorseseja, Hilary Swank, Johna Travolto, Denzla Washingtona in Renee Zellweger.

Prepevali bodo:
Amy Adams bo izvedla Happy Working Song, eno izmed treh nominiranih skladb iz filma Enchanted. Pridružila se ji bosta še Kristin Chenoweth in Marlon Saunders pri skladbo That's How You Know in Jon McLaughlin, ki bo izvedel So Close. Glen Hansard in Marketa Irglova bosta izvedla prav tako nominirano skladbo Falling Slowly iz filma Once, Jamia Simone Nash pa bo odpela Raise It Up iz filma August Rush.

Stavka prinesla prireditvi dodatno pozornost
Kljub pozni organizaciji ABC uspešno prodaja čas, namenjen za oglase, in tako v povprečju za 30 sekund zahteva 1,8 milijona dolarjev. Za primerjavo: lani so za toliko časa pospravili v žep povprečno 1,7 milijona dolarjev. In čeprav so si organizatorji zaradi stavke scenaristov v zadnjem času grizli nohte, se morajo zdaj prav njej zahvaliti, da bo podelitev oskarjev poleg Super Bowla ena osrednjih televizijskih prenosov v ZDA.

Dokler ni bila stavka dokončno končana, so se na ABC-ju poigravali z dvema možnostima - poleg tradicionalne prireditve, so pripravili še oddajo z zgodovino oskarjev in izseki iz filmov.

M. K.