Film so snemali na različnih lokacijah, prva klapa pa je padla v prostorih nekdanje tovarne Rog. Foto: MMC RTV SLO
Film so snemali na različnih lokacijah, prva klapa pa je padla v prostorih nekdanje tovarne Rog. Foto: MMC RTV SLO
Ustvarjalci filma Prehod
Film so začeli snemati januarja in si že takoj za cilj zadali premiero na letošnjem FSF-ju. To je ustvarjalcem tudi uspelo. Foto: FSF
Iva Krajnc
Iva Krajnc igra Tanjo, članico skrivnostnega ZOM-a, ki se zaljubi v slikarja Vlada. Foto: MMC RTV SLO

Snemanje novega celovečernega filma, v katerem osrednjo vlogo igrajo temačna korporacija in zločinci, ki znajo brati tuje misli, se je začelo v začetku letošnjega leta. Film je premiero doživel na letošnjem festivalu slovenskega filma v Portorožu, kjer so ga gledalci ocenili kot najboljšega in mu podelili nagrado občinstva (lani jo je dobil Petelinji zajtrk), svojo pot pa je nadaljeval v Trstu v tekmovalni sekciji neon.

Revolucija stop-motion
Letošnja retrospektiva tržaškega festivala je posvečena francoski znanstveni fantastiki zadnjih 15 let, nagrado za življenjsko delo pa so namenili velemojstru posebnih efektov Rayu Harryhausnu. Harryhausen je začetnik tehnike "stop-motion", s katero je v 50., 60., in 70. letih močno preoblikoval znastveno fantastiko in navdihnil celo generacijo režiserjev - od Georgea Lucasa in Stevena Spielberga do Petra Jacksona in Joeja Danteja.

Prehod ali manipulacija z ljudmi
Celotna zgodba filma je nekoliko zapletena; Slikar Vlado v ekstatični zamaknjenosti nariše portret neznane ženske in ne more verjeti svojim očem, ko se ta ženska, Tanja, ki je ni prej še nikoli srečal, pojavi na odprtju njegove razstave. Še bolj je presenečen, ko ob Tanji zagleda Izidorja, svojega prijatelja iz otroštva, in ko mu skrivnostni tržaški trgovec z umetninami Memo Turner ponudi odkup slik. Odprtje se konča z umorom, ki v članih skrivnostne organizacije ZOM sproži strah pred tem, da je nekomu izmed njih uspel popoln prehod. To pomeni, da je nekomu z ZOM-tehniko manipulacije uspelo vstopiti v misli druge osebe in jo popolnoma obvladati.

Na videz naključno srečanje sproži med Tanjo in Vladom usodno privlačnost, ki slednjega potisne v vrtinec nenavadnih in njemu nerazumljivih dogodkov. Tanji sledi v Trst, kjer se zaplete v labirint skrivnostne organizacije ZOM, ki ji pripadata tudi Tanja in izginuli Izidor. Tržaški ZOM-center vodi Rebecca, ženska, ki ima nad Vladom posebno moč. Vlado se skozi raziskovanje skrivnostnih samomorov pogreza v nastavljeno past, resnica o Izidorju je zanj vse bolj oddaljena, ljubezen do Tanje pa vse teže uresničljiva. ZOM se zarine v vse pore njegovega življenja in zdi se, da iz smrtonosnega objema brezkompromisne in nevarne manipulacije ni rešitve.

Pri scenariju sodeloval tudi Franci Slak
Prehod je v režiji Borisa Palčiča nastal po istoimenskem romanu Vladimirja Nardina, ki je skupaj s Palčičem in Francijem Slakom napisal tudi scenarij. Glavno vlogo slikarja, ki se zaplete v igre skrivnostne organizacije, je odigral Jure Ivanušič, ob njem pa so nastopili še Iva Krajnc, Matjaž Tribušon, Svetozar Cvetković in drugi. Za njihovo podobo sta poskrbeli kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov in oblikovalka maske Tina Lasič Andrejevič, scenografijo je zasnovala Urša Loboda, direktor fotografije je bil Radovan Čok, za ton pa je poskrbel Gašper Loborec.

L. Š.