Sodišče v New Yorku je odločilo, da je nekdanji filmski producent Harvey Weinstein kriv v dveh manj resnih točkah obtožnice, in sicer posilstva tretje stopnje in kaznivega spolnega dejanja prve stopnje. Porota pa se ni mogla zediniti glede obeh resnejših točk obtožnice, torej
Sodišče v New Yorku je odločilo, da je nekdanji filmski producent Harvey Weinstein kriv v dveh manj resnih točkah obtožnice, in sicer posilstva tretje stopnje in kaznivega spolnega dejanja prve stopnje. Porota pa se ni mogla zediniti glede obeh resnejših točk obtožnice, torej "plenilskega spolnega napada" in posilstva prve stopnje. V sredo bo sodnik v primeru Weinsteinu izrekel kazen. Foto: AP

V celotnem svojem odraslem življenju je Harvey Weinstein "izkazoval osupljivo pomanjkanje empatije ter druge obravnaval s prezirom in nehumanostjo," so v pisarni manhattanskega okrožnega tožilca Cyrusa Vancea zapisali v pismu, naslovljenem na sodnika Jamesa Burka. Burke bo v sredo določil višino kazni za že obsojenega Weinsteina.

Sorodna novica Weinsteinova obsodba je mejnik za gibanje #MeToo: porota verjela ženskam

"Dosledno je svojim lastnim pritlehnim hotenjem in fiksacijam dajal prednost pred blaginjo drugih," še opozarja tožilstvo. "Ljudem je uničeval življenja in možnost zaslužka ter s tem grozil, ko mu je padlo na pamet." Tožilstvo za Weinsteina, ki mu grozi do 29 let za zapahi, ni izrecno predlagalo dolžine zaporne kazni. Donna Rotunno, ki je na čelu producentove obrambe, za zdaj te vloge še ni komentirala.

24. februarja je porota nekdanjega filmskega mogula Weinsteina spoznala za krivega spolnega napada na nekdanjo asistentko produkcije Mimi Haleyi in posilstva nadobudne igralke Jessice Man. Prvi incident se je zgodil leta 2006, drugi pa leta 2013.

Porota, v kateri je bilo sedem moških in pet žensk, je Weinsteina vseeno spoznala za nedolžnega v dveh najresnejših točkah obtožnice, ki bi za seboj potegnili potencialno dosmrtno zaporno kazen. Ti dve točki sta se nanašali na pričanje igralke Annabelle Sciorra, ki je poroti povedala, da jo je Weinstein v zgodnjih devetdesetih posilil.

Sorodna novica Weinstein kriv spolnega napada, oproščen pa v najresnejših točkah obtožnice

Poleg omenjenih treh je tožilstvo k pričanju pozvalo še dodatne tri ženske, ki so Weinsteina opisale kot spolnega plenilca, ki je z obljubami o uspešni karieri manipuliral z ženskami, jih pod pretvezo sestankov zvabil v hotelske sobe ali zasebna stanovanja in jih tam s silo nadvladal in napadel.

V času sojenja je obramba ves čas trdila, da so ženske iz obžalovanja soglasne spolne odnose naknadno prekvalificirale v posilstva. Odvetniki so svojo interpretacijo dogodkov naslonili na naklonjeno elektronsko pošto, ki so jo žrtve pošiljale Weinsteinu, in na to, da so v nekaterih odnosih z njim ohranile stike ali odnose.

Več kot 80 žensk, med njimi številne slavne igralke, je Weinsteina obtožilo spolnih napadov, ki segajo več desetletij nazaj. Njihove zgodbe so zanetile gibanje MeToo, ki se bori proti zlorabam in nadlegovanju žensk v vseh panogah. V petkovem dokumentu je tožilstvo spomnilo na več kot ducat obtožb, ki segajo do leta 1978, ko naj bi Weinstein v hotelski sobi v Buffalu napadel uslužbenko svojega lastnega glasbenega podjetja. Tožilstvo sodnika Burka poziva, naj ima v mislih tudi vse te primere, čeprav uradno niso bili del sojenja.