S festivalom želijo gostitelji festivala predvsem povezati folkloriste različnih evropskih držav. Foto: SloFolk
S festivalom želijo gostitelji festivala predvsem povezati folkloriste različnih evropskih držav. Foto: SloFolk
SloFolk 2009
Pri izbiri gostov prireditelji ne ostajajo zgolj v okvirih Evropske unije, ampak segajo širše, na območje geografske Evrope, katere raznoliko folklorno izročilo želijo predstaviti gledalcem. Foto: SloFolk

S plesom, pesmijo, nošami in izvirnimi glasbili se bodo na različnih prizoriščih na štirih nastopih predstavile folklorne skupine iz Litve, Romunije, Hrvaške in Škotske. Gostujoče skupine se bodo vsak večer skupaj s skupinami gostiteljicami predstavile na celovečernih koncertih, nastopile pa bodo še v različnih domovih za starejše občane in nekaterih območnih trgovskih središčih.
Po prvem nastopu se bo SloFolk v nedeljo nadaljeval v Kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji, v ponedeljek v Domu kulture v Šentvidu pri Stični, končal pa se bo v torek, 27. aprila, v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu.
Pobuda za festival se je pred petimi leti porodila med člani Folklornega društva Kres iz Novega mesta, festival pa pripravljajo še Folklorna skupina Vidovo iz Šentvida pri Stični, Folklorno društvo Javorje iz Šmartnega in Kulturno umetniško društvo Oton Župančič iz Artič.
Folkloristi, povezani na enem mestu
SloFolk je v prvi vrsti namenjen povezovanju folkloristov različnih evropskih držav, poleg tega pa tudi seznanjanju udeležencev festivala s kulturami evropskih narodov in premagovanju jezikovne pregrade. Prireditelji poudarjajo, da jim ga je uspelo vpisati med festivale mednarodne organizacije folklornih festivalov Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels in v njihov prireditveni koledar.
Član novomeškega Kresa Marjan Moškon je v imenu organizatorjev povedal, da je festival v precejšnji meri zasnovan zanesenjaško, saj bodo gostujoče skupine nastanili v novomeški vojašnici Slovenske vojske, nekatere njihove člane pa tudi pri družinah domačih folkloristov. Stroške festivala krijejo gostiteljice in podporniki, del denarja zanj pa je prispeval Javni sklad za kulturne dejavnosti.