Foto:
Foto:
Množica protestnikov na trgu neodvisnosti v središču Kijeva.
Janukovič naj bi do zmage prišel s pomočjo volilne prevare.
Protesti Jukašenkovih privržencev se nadaljujejo.

Juščenko, ki je neuradnega zmagovalca predsedniških volitev premierja Viktorja Janukoviča obsodil volilne prevare, je prisegel z eno roko na bibliji, nagovoril pa je tudi protestnike pred parlamentom.

V središču Kijeva se je zbralo 200.000 privržencev Juščenka, ki so se zvečer odpravili izpred parlamenta proti predsedniški palači, kjer pa so jih ustavili pripadniki posebnih policijskih enot.Izredno sejo so zahtevali poslanci opozicije, ki trdi, da je Janukovič na volitvah zmagal na nepošten način. Parlament sicer nima pristojnosti za razveljavitev volitev.

Volilna prevara?
Janukovič je po neuradnih izidih zmagal za tri odstotne točke pred Juščenkom, ki je dejal, da je z volilnimi prevarami izgubil več kot tri milijone glasov. Ljudje so se odzvali njegovim pozivom in se udeležili množičnih protestov. O protestih poročajo tudi z zahoda države. Okoli 100.000 ljudi se je zbralo v Lvivu, nekaj tisoč pa po drugih večjih mestih, med drugim v Lutsku in Kmelnitskem.

Opozorila oblasti
Oblasti so protestnike opozorile, da se bodo neposlušnosti lotili hitro in odločno. Opozicija je kljub temu pozvala ljudi, naj se zberejo pred parlamentom, Juščenko pa je privržencem dejal, naj se poslužijo državljanske nepokorščine.

Protesti diplomatov
Kakih 20 ukrajinskih diplomatov je izrazilo protest proti izidom predsedniških volitev in jih označilo za sramotne. V skupni izjavi diplomatov iz ZDA, Izraela, Nemčije, Avstrije in Malezije so zapisali, da so se volitve sprevrgle v sramotno vojno proti lastnemu ljudstvu.

Kučma noče izjav
Sedanji predsednik Leonid Kučma je zahodne države opozoril, da njihove izjave o volitvah lahko sprožijo napetosti v državi. ZDA so namreč ukrajinske oblasti obtožile volilne prevare, EU pa je pozval k reviziji izidov. Predsedujoči EU-ju nizozemski premier Jan Peter Balkenende je poklical ukrajinskega predsednika Leonida Kučmo in izrazil dvom o poštenem izidu volitev.

Predstavnik Evropskega parlamenta Mare Siwiec je dejal, da volilni izidi nasprotujejo zdravemu razumu, in dodal, da ga spominjajo na Severno Korejo. Po pričakovanjih je z izidom zadovoljna Rusija, ki je odkrito podpirala Janukoviča.

Putin poziva Ukrajince
Ruski predsednik Vladimir Putin si želi mirne rešitve spora glede volitev, obe strani pa je pozval k delovanju znotraj zakona. Ukrajina je velika demokratična država z razvitim demokratičnim sistemom, zato je ni treba učiti demokracije, se je Putin odzval na številne kritike zahodnih držav.