Foto:
Foto:
Borza v New Yorku

Poleg Mercatorjevih se je znižala še cena Pivovarne Laško (-0,5 odstotka), preostale vodilne delnice pa so dražje. Najprometnejša je bila Krka, s katero je bilo zaradi svežnja (prijavil ga je Hypo) za več kot 200 milijonov SIT prometa.

Krka, ki je ves prejšnji teden rasla po odstotek dnevno, je tokrat pridobila "le" 0,6 odstotka, na koncu pa je bila cena nad 87.000 SIT. Višje zadnje posle je bilo zaznati tudi pri drugih delnicah. Cena Petrola je tako dosegla 66.000 SIT, Gorenja pa 6.750 SIT. V borzni kotaciji so se sicer najbolj, za pet odstotkov podražile delnice Dela, vendar je bil promet simboličen. Salus je pridobil tri odstotke, Luka Koper pa odstotek.

Mercatorjeve delnice so se pocenile tretjič zapored. Vzrok je v najavi predsednika uprave Zorana Jankoviča in njegovih ožjih sodelavcev, da bodo zaradi novega zakona o dohodnini še letos prodali svoj lastniški delež v podjetju. Delnice najboljšega soseda je bilo danes prvič ta mesec možno dobiti za 42.000 SIT. Konec trgovanja je bil boljši (42.250 SIT).

Slovenski borzni indeks se je zvišal osmič zapored, s tem pa je padel tudi septembrski rekord. Očitno lahko še letos pade meja 5.000 točk. Indeks PIX (4.475 točk) se je zvišal za tretjino odstotka, indeks IPT (4.193 točk) pa je ostal praktično nespremenjen.

Na prostem trgu so se od najprometnejših papirjev najbolj, za dva odstotka, podražile delnice ida Zlata moneta I (147,5 SIT) in Aktive invest (25.000 SIT), najbolj pocenile pa delnice NFD holdinga, ki so izgubile odstotek vrednosti.

V Evropi mirno, v Tokiu evforično
Delnice Deutsche Telekoma nadaljujejo rast in so se na frankfurtski borzi dopoldne podražile še za odstotek. Delniški indeks DAX 30 se je ob odprtju trga zvišal na 4.170 točk, nato pa spet padel na izhodiščnih 4.140 točk. Londonski FTSE 100 je tik nad 4.800 točkami, kar je največ od junija 2002.

Če so si v Evropi vzeli nekaj časa za premislek po večdnevni rasti, pa v Tokiu ob začetku novega tedna ni bilo ovir za krepak plus. Tokijski delniški indeks Nikkei (11.227 točk) je tako pridobil več kot 200 točk. Vlagatelje so spodbudile predvsem dobre novice z Wall Streeta.

V petek je namreč indeks Dow Jones pridobil 0,7 odstotka in se povzpel na 10.539 točk, kar je največ v zadnjih skoraj osmih mesecih. Širši indeks S&P 500 je celo "našel" triletni vrh. Spodbudni so bili predvsem podatki o oktobrski prodaji na drobno. Tudi indeks Nasdaq (2.085 točk) je teden končal z zajetnim (več kot enoodstotnim) pribitkom, potem ko so iz podjetja Dell (delnice tega podjetja so poskočile za 8,6 odstotka) prišle dobre novice.

Nafta se je uspešno ustalila pod 50 dolarji, zlato pa je seglo nad 438 dolarjev za unčo. Gre za rekordno ceno v zadnjih 16 letih!