Foto:
Foto:
Ameriška vojska še vedno bombardira opustošeno mesto.
Humanitarni delavci ne morejo do pomoči potrebnim.
Prizorišče spopadov v Bakubi
Poveljnik zavezniških sil za Evropo general James Jones.

Z mobilizacijo bi tako uporniki preprečili napade ameriških sil na druga mesta, ko se bo končala ofenziva v Faludži. V posnetku je jordanski skrajnež, ki je obtožen sodelovanja s teroristično mrežo Al Kaida, somišljenike še pozval, naj napadejo ameriške dobavne poti v Iraku. Avtentičnost posnetka še ni potrjena, objavljen pa je bil na eni izmed islamističnih spletnih strani.

Boji v več iraških mestih
Ameriški tanki so prodrli v zadnje oporišče upornikov v iraškem mestu Faludža, kjer že teden dni poteka ofenziva ameriške vojske.

Medtem ko ameriška in iraška vojska sistematično prečesava hiše v Faludži v upanju, da bo odkrila preostale skrajneže, tudi v drugih iraških mestih potekajo spopadi.

Boji potekajo v Mosulu in Bakubi, kjer so ameriška letala odvrgla 500-kilogramske bombe. Uporniki so zažgali tudi nekaj naftnih vrtin in naftovodov na severu države.

Človekoljubna organizacija Amnesty International je sporočila, da sta obe strani med ofenzivo na Faludžo kršili pravila vojnega prava.

Ameriška vojska je sporočila, da je bil cilj bombardiranja podzemni bunker s pripadajočimi rovi, ki vodijo do skladišč orožja. Ameriška vojska trdi, da so marinci prevzeli nadzor nad mestom, vendar se še vedno srečujejo s posameznimi skupinami upornikov.


Svoje mnenje o vojni v Iraku lahko izrazite na forumu.


Prebivalci še brez pomoči
Ekipa humanitarnega Rdečega polmeseca še vedno čaka na dovoljenje ameriške vojske za vstop na kritična območja, kjer bi lahko razdelila vodo, hrano in zdravila več sto družinam. Ameriška vojska po zvočnikih poziva prebivalce, naj se za pomoč obrnejo na ameriške vojake.

V ofenzivi naj bi umrlo 38 ameriških vojakov, 275 pa jih je bilo ranjenih. Ubitih naj bi bilo več kot tisoč domnevnih upornikov, med 450 in 550 pa so jih aretirali. Število civilnih žrtev ni znano, po trditvah prebivalcev pa jih ni malo.

10 članic Nata noče v Irak
General James Jones, vrhovni poveljnik zavezniških sil za Evropo, je dejal, da deset članic Nata noče poslati vojakov v Irak.

Jones sicer ni povedal, za katere države gre, po pisanju Financial Timesa pa naj bi bili med njimi Francija, Nemčija, Belgija, Španija, Luksemburg in Grčija. Po mnenju Jonesa bi to lahko ogrozilo iraško misijo Nata in dodatno povečalo razkol v zavezništvu.

Nato je 22. septembra sklenil, da bo razširil misijo v Iraku. Med drugim bo vzpostavil center za usposabljanje iraških vojakov, za katerega bo potreboval kakih 300 inštruktorjev in dodatnih od 1.000 do 1.500 vojakov.