Tresk letos 12. in 13. aprila zavzema tri prizorišča v prestolnici, med drugim Kino Šiška. Foto: Zavod Radia Študent
Tresk letos 12. in 13. aprila zavzema tri prizorišča v prestolnici, med drugim Kino Šiška. Foto: Zavod Radia Študent

Dvodnevni festival letos prvič poteka na treh lokacijah, hkrati pa je Tresk prvič del mednarodnega projekta RadioMuseEuropean (Local) Music Exchange s podporo Evropske komisije.

10. obračun glasbe in založništva Tresk

Natančen program festivala si lahko pogledate na tej povezavi.

Kot je povedala programska sodelavka Mirna Berberović, je Radio Študent vodilni partner, projekt pa temelji na izmenjavi lokalne urbane in alternativne glasbe med neodvisnimi radii iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Francije. Iz teh držav prihajajo tudi založniki in nastopajoči.

V soboto bo v Kinu Šiška glasbeno sejmišče. Foto: Zavod Radia Študent
V soboto bo v Kinu Šiška glasbeno sejmišče. Foto: Zavod Radia Študent

V študentskem Hubu drevi nastopa eden odmevnejših letošnjih gostov, Parrish Smith iz Nizozemske, med drugim pa se bosta predstavili tudi domači glasbenici NinaBelle in Nina Hudej v dvojcu Warrego Valles s svežo izdajo Save Ass.

Jubilejni 10. Tresk, ki se umešča v letošnji 50. jubilej Radia Študent, je torej ob tej priložnosti postal tudi mednaroden. Cilj festivala je združiti ustvarjalce, založnike in distributerje ter predstaviti najnovejše glasbene izdaje.

Dvajset založb razodene svoje kataloge
Glavnina dogajanja je zastavljena v soboto, ko se bo ob 14. uri v Kinu Šiška odprlo glasbeno sejmišče, na katerem bodo obiskovalci lahko brskali po domači in tuji ponudbi svežih glasbenih izdaj. Po besedah vodje festivala Andreja Pervanja je sodelovanje potrdilo 20 založb, od tega sedem iz partnerskih držav.

Prav tako v Kinu Šiška bo potekal tudi konferenčni in spremljevalni del festivala, v katerega so vključili okroglo mizo o zagatah malih in srednje velikih založb, njihovem financiranju in širjenju varovancev do poslušalcev. Potekali bosta tudi delavnici, ki bosta usmerjeni v produkcijo glasbe: na prvi se bo pod vodstvom štajerskega producenta Andrije Šulića – Šuljota mogoče naučiti producirati glasbo na prenosnih napravah, na drugi bo pod okriljem mariborske Vinyl fabrike mogoče izdelati vinilno ploščo.

Natečaj Plaktivat

Do 10. maja je odprt 12. mednarodni natečaj za oblikovanje mestnega plakata na temo Kriza medijev, ki ga je objavil TAM-TAM Inštitut v sodelovanju z Radiem Študent. Letos opozarjajo na problematiko medijskih vsebin, ki degradirajo novinarstvo.

Letos natečaj z več kategorijami
V Kinu Šiška bodo razglasili tudi nagrajence natečajev za najbolj kreativno in inovativno podobo albuma, za najboljšo koncertno fotografijo in najboljšo plakatno podobo glasbenega dogodka. Radio Študent jim je ob deseti izdaji festivala dodal še natečaja za najboljši videospot in za inovativni pristop k oblikovanju in oglaševanju dogodka. Zmagovalci bodo znani v soboto, finaliste pa bodo predstavili z razstavo, ki bo v Kinu Šiška na ogled teden dni, je še povedal Pervanje.

Deset nastopajočih za deset let festivala
Glasbeni del festivala tvorijo nastopi mladih izvajalcev, ki so lani izdali ploščo, in tistih, ki jo še bodo. Slišati bo mogoče prav toliko izvajalcev, kolikor let šteje festival: Lynch, FFX, OYGN, Jinho Jinza, Kalu & The Gradient in Drone Emoji iz Slovenije, Jan Kinčl & Regis Kattie in Šečer iz Hrvaške, Teresa Rotschopf iz Avstrije in Cheb Gero iz Francije.

Letošnji festival se bo uradno in udarno končal v klubu K4, in sicer v ciklu Gibanica, ki predstavlja neuveljavljene mlade producente, ustvarjalce, didžeje in vidžeje. Nastopili bodo Blaž, Terranigma, Šuljo, DVS in vidžejka 5237.

Spodaj si lahko pogledate oddajo Panoptikum, ki je bila tokrat posvečena prav 50-letnici obstoja Radia Študent.

Petdeset let Radia Študent