Prvi festivalski večer bo nastopil tudi N'Toko. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Prvi festivalski večer bo nastopil tudi N'Toko. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Današnji prvi festivalski dan bo potekal v Kinu Šiška, drugi dan pa v Gledališču Glej. Kot je na novinarski konferenci povedal Tomaž Zaniuk, direktor Radia Študent, ki organizira festival, bo festival največ pozornosti posvetil novim glasbenim stvaritvam bolj ali manj znanih slovenskih glasbenikov. Temeljni cilj festivala je spodbujanje kakovostne, a hkrati ne dovolj poznane glasbe. Po besedah vodje festivala Jaka Špilerja je namreč določen del slovenske glasbe preveč zapostavljen.

Na prvem festivalskem dnevu bo premierno predstavljen soloalbum mladega izolskega ambasadorja obalnega zvoka hip hopa Blaža, prav tako bo obiskovalcem svoj prvi album predstavila zasedba Persons from Porlock. Na odru se jim bodo pridružili še N'toko, SsmKOSK in Funk of Terror.

Drugi festivalski dan prinaša predstavitev fenomena čudaške folkovske glasbe. Ta fenomen, ki raste in brbota pod gladino že kakšno desetletje, v Sloveniji še ni prejel priznanja. Na oder Gledališča Glej bodo stopili Širom, Olfamož, Muzikačaka, Tovariš strmoglavljen in Stojan Knežević.

Trije natečaji in dve delavnici
V okviru festivala potekajo tudi vizualni natečaji, in sicer za najboljšo podobo albuma, glasbeni dogodek in koncertno fotografijo. O najboljših bo odločala strokovna žirija v zasedbi Milanke Fabjančič, Karla Medjugorca, Nine Urh in Mihe Colnerja.

Prvi dan festivala bosta v Kinu Šiška potekali tudi dve delavnici, festivalu pa bo pečal dalo tudi glasbeno sejmišče, na katerem se bodo predstavile številne neodvisne založbe, ki delujejo na slovenski glasbeni sceni. Med drugim bodo gostili tudi hrvaško založbo Slušaj najglasnije.

Pod mentorstvom Urške Alič si bodo udeleženci delavnice v tehniki sitotiska na majico ali vrečko odtisnili poljuben motiv, na delavnici produkcije zvoka pa bo Blaž Gracar pred večernim nastopom predstavil svoje pristope k produkciji zvoka.

Z akcijo spodbujanja fonogramov, ki so jo začeli na lanskem Tresku, tudi letos nadaljujejo prakso, da en fonogram z glasbenega sejmišča nadomesti vstopnico za večerni glasbeni program.

O festivalu so govorili tudi v Aritmiji (od 11.15 dalje)

Začel se je festival Tresk
Začel se je festival Tresk