Tako živahno je bilo na taboru zborov lani. Foto: JSKD
Tako živahno je bilo na taboru zborov lani. Foto: JSKD

Na osrednji nedeljski prireditvi, na kateri pričakujejo do 120 pevskih zborov, bo nekaj po 13. uri zapelo približno 2500 pevcev, pojasnjuje vodja programske komisije Stane Peček. Letošnji tabor so bo po njegovih besedah posvetil slovenskim pesmim, tekstovno povezanim s soncem, tematsko pa z vsakdanjim življenjem. Glede na izbrano temo so ga naslovili Sijaj, sijaj sončece.

V okviru tabora se bodo najprej v osnovni šoli Šentvid drevi predstavili slovenski pevski zbori iz drugih držav, Hrvaške, Madžarske, Bosne in Hercegovine, Srbije, Avstrije ter Italije, nedeljska prireditev pa se bo ob 9. uri začela z osrednjo vajo.

Po tej se bo med 12. in 13. uro v Šentvidu pri Stični zvrstila povorka sodelujočih pevskih zborov, mešanih, ženskih in moških. Sledil bo slavnostni govor predsednika Zveze kulturnih društev Slovenije Jožeta Ostermana, ob 13.15 pa bo v sklopu osrednje prireditve tabora skupaj zapelo skoraj 2.500 pevk in pevcev.

Največji dogodek zborovskega petja pri nas
V približno poldrugi uri sporeda bodo skupaj izmenoma zapeli ženski, moški in mešani pevski zbori ter množični skupni zbor, enkrat a cappella in drugič ob spremljavi združenih pihalnih godb iz Cerknice in Grosupljega pod vodstvom Igorja Švare.

Kot navaja predsednik upravnega odbora Tabora slovenskih pevskih zborov Jernej Lampret, je pomen tabora zaradi ohranjanja tradicije slovenske pesmi in zborovskega petja ter njune popularizacije za Slovence izjemen. Hkrati pa s taborom, ki v tako velikem obsegu ostaja največji dogodek zborovskega petja v Sloveniji, poudarjajo prostovoljstvo, ljubiteljsko dejavnost in kulturno povezanost naroda.