Kongresni trg bo nekaj dni po državni proslavi gostil odprtje 61. Festivala Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO
Kongresni trg bo nekaj dni po državni proslavi gostil odprtje 61. Festivala Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO

Festival bo dogajanje v Ljubljani do 10. septembra popestril s številnimi glasbenimi in scenskimi dogodki, akademijo in delavnicami.

Pod taktirko Ivana Repušića in v izvedbi orkestra Purpur, akademskega zbora Ivan Goran Kovačić in solistov so v središču Ljubljane zazvenela dela Wagnerja, Petra Iljiča Čajkovskega in Antona Brucknerja. Pri zadnjem so se izvajalcem "pridružili" zvonovi ljubljanskih cerkva.

Letošnji festival bosta sicer zaznamovali 200. obletnici rojstva dveh velikanov klasične glasbe - Richarda Wagnerja in Giuseppeja Verdija -, v središču pa bo ruska kultura.

V sklopu 200-letnice Wagnerjevega rojstva so na program Festivala Ljubljana uvrstili skladateljevo slovito delo Nibelunški prstan. Letošnji festival bo v izvedbi Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga pod vodstvom dirigenta Valerija Gergijeva 2. in 3. septembra ponudil prva dva dela te tetralogije - Rensko zlato in Valkiro -, prihodnje leto pa bodo izvedli še Siegfrieda in Somrak bogov. Gergijev bo z orkestrom Marijinega gledališča sicer nastopil še konec julija.

Italijanskemu skladatelju Verdiju se bodo med drugim poklonili z izvedbo njegovega slovitega Rekviema. Orkestru Slovenske filharmonije, Slovenskemu komornemu zboru in zboru SNG-ja Maribor bo na dogodku v Križankah, ki bo tudi glavno festivalsko prizorišče, dirigiral Andres Mustonen. Verdija se bodo spomnili tudi s koncertom opernih arij s solisti Akademije gledališča Scala, naslovljenim Verdi gala.

Rusko glasbeno dediščino bo predstavil še zbor Mihail Ivanovič Glinka iz Sankt Peterburga, ki bo nastopil tudi v Kostanjevici na Krki in Kranjski Gori. Za sklepno dejanje festivala pa bo poskrbel Akademski državni balet Borisa Eifmana, ki bo izvedel balet Bratje Karamazovi v Eifmanovi koreografiji in režiji.

Začenja se Festival Ljubljana
Začenja se Festival Ljubljana