Generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski na predstavitvi prihajajoče sezone. Foto: BoBo
Generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski na predstavitvi prihajajoče sezone. Foto: BoBo

Naslov razstave Iz oči v oči Cartier-Bressona je pravzaprav prikladen kar za prvo polovico naše jesensko-zimske sezone. (...) Spet se bomo srečevali iz oči v oči.

Uršula Cetinski v uvodniku programske knjižice

Kot je povedala generalna direktorica Cankarjevega doma (CD) Uršula Cetinski, bodo v novi sezoni seveda delovali v nekoliko drugačnih razmerah, kljub temu pa bodo ohranili vse poglavitne abonmaje in festivale. Po besedah direktorice bodo dvorane lahko v sedanjih razmerah sprejele precej manj gledalcev: Gallusova dvorana le okoli 490, medtem ko jih je pred epidemijo 1500, Linhartova dvorana pa le okoli okoli 190, pred epidemijo jih je skoraj 500.

Programsko knjižico sezone 2020/21 Cankarjevega doma lahko prelistate tukaj.

Nič več modrega in oranžnega abonmaja
Po besedah vodje programa resne glasbe, opere in baleta Ingrid Gortan bodo za zlati abonma nastopili Simfonični orkester iz Montreala, Mlada nemška filharmonija, Mladinski orkester Gustava Mahlerja in Simfonični orkester radia ORF z Dunaja. Ingrid Gortan je posebej izpostavila projekt ansambla za baročno glasbo Il Pomo d'Oro Händlove opere v treh dejanih Orest. Srebrni abonma bo oktobra začel organist Thierry Escaich, po besedah vodje programa resne glasbe, opere in baleta pa jih še posebej veseli, da bodo v tem ciklu gostili flavtistko Evo-Nino Kozmus.

Ingrid Gortan je med novostmi izpostavila še oktobrsko premiero komorne opere BalerinanirelaB, kjer zasnovo, glasbo in zvočno umetnost podpisuje Petea Strahovnik. Noviteta je nastala po delu Balerina, Balerina tržaškega pisatelja Marka Sosiča, predstava je koprodukcija s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem. V sodelovanju s SNG-jem Opera in balet Ljubljana pa pripravljajo balet Spartak na glasbo Arama Iljiča Hačaturjana. Novost letošnje sezone je tudi prenovljena abonmajska shema Slovenske filharmonije – namesto modrega in oranžnega abonmaja bodo predstavljali abonmaje FKK, SMS in SOS.

Še odzvanjanje džeza in glasb sveta
Kot je povedal vodja programa džeza in glasb sveta Bogdan Benigar, bo novo sezono Glasbe sveta 23. oktobra v Gallusovi dvorani odprl duo Birds on a Wire, ki ga sestavljata Rosemary Standley in Dom La Nena. V abonmaju Veličastnih 7 kljub spremenjenim razmeram po besedah vodje gledališkega in sodobnoplesnega programa Andreja Jakliča ne bodo manjkali mednarodni plesni in gledališki projekti. Oktobra ga bo uvedel projekt plesalke in koreografinje Carolyn Carlson z naslovom Otoki.

Letos po novem tudi Liffe pred Liffom
31. Liffe, torej Ljubljanski mednarodni filmski festival, bo potekal od 11. do 22. novembra. Po besedah Simona Popka, vodje filmskega programa v CD-ju, obseg festivala ostaja enak po številu projekcij, bodo pa zaradi zmanjšanega števila gledalcev v dvoranah seveda prikazali manj filmov – pričakujejo okoli 55 celovečercev, običajno so jih prikazali okoli 100. Upajo tudi na čim več mednarodnih gostov, čeprav se situacija spreminja na dnevni ravni.

Portret je kot vljudnostni klic, ki traja petnajst ali dvajset minut. Kaj dlje ljudi ne gre vznemirjati, kot nadležen komar, željan krvi.

Henri Cartier-Bresson

S Slovensko kinoteko in Cineteca Nazionale iz Rima v sklopu tega mednarodnega filmskega festivala v sodelovanju pripravljajo retrospektivo stvaritev Federica Fellinija ob 100-letnici njegovega rojstva. Letošnja novost je Liffe pred Liffom, ko bodo 7. oktobra v sodelovanju s filmskim festivalom Poklon viziji prikazali film Oče režiserja Srdana Golubovića.

150 Cartier-Bressonovih fotografskih portretov
V uvodu omenjena razstava Henri Cartier-Bresson: Iz oči v oči (fr. Tête à tête) bo po besedah vodje razstavnega programa Nine Pirnat Spahić naravnana tematsko. Postavitev, ki jo bo mogoče od 22. septembra do konca januarja, združuje izbor 150 črno-belih portretov. Izbor je pripravil kar Cartier-Bresson (1908–2004) za knjigo ob svoji 90-letnici pod tem istim naslovom, izbor fotografij pa je bil premierno predstavljen na razstavi v Londonu. V Galeriji Cankarjevega doma pa bo spomladi sledil še 14. Slovenski bienale ilustracije.

Tudi pripovedovanje in branje
Oktobra bo čas za 23. pripovedovalski festival. Kot je povedala vodja kulturnovzgojnih in humanističnih programov Barbara Rogelj, so ga imeli popolnoma pripravljenega že v marcu, a jim je načrte prekrižala pandemija. Zaradi covida-19 sta jim zdaj udeležbo odpovedala dva tuja gosta, z izjemo tega ga bodo izvedli v celoti. Novembra pa bo Cankarjev dom zavzel 36. Slovenski knjižni sejem.