Ano Netrebko je na sanktpeterburškem konservatoriju
Ano Netrebko je na sanktpeterburškem konservatoriju "odkril" Valerij Gergijev, znan kot Putinov podpornik, in ji odprl vrata Mariinskega gledališča. Foto: Reuters

50-letna sopranistka Ana Netrebko ima tudi že napovedane nastope v Parizu (25. maj), Milanu (27. maj) in Luzernu (5. junij). Iz opere Monte Carlo pa so te dni sporočili, da bo pela naslovno vlogo v operi Manon Lescaut Giacoma Puccinija v uprizoritvah 22., 24., 27. in 30. aprila. Ruska pevka bo v tej vlogi zamenjala prvotno napovedano italijansko sopranistko Marijo Agresto.

Ejvazov bo nastopil ob ženi na odru v Monte Carlu
Možu Ane Netrebko, 44-letnemu azerbajdžanskemu tenoristu Jusifu Ejvazovu, so namenili vlogo viteza Des Grieuxa, ki se zagleda v naslovno junakinjo, poroča Associated Press (AP).

Sorodna novica Metropolitanska opera je Ano Netrebko zamenjala z Ukrajinko Ljudmilo Monastirsko

V Metropolitanski operi (Met) naj bi Ana Netrebko aprila in maja nastopila prav tako v Puccinijevi operi. Od 30. aprila do 14. maja naj bi namreč nastopila v naslovni vlogi v operi Turandot, a jo bo nadomestila ukrajinska sopranistka Ljudmila Monastirska. Prav tako so jo umaknili iz novembrskih uprizoritev opere Don Carlo Giuseppeja Verdi, v kateri bo namesto nje pela italijanska sopranistka Eleonora Buratto.

"To je velika umetniška izguba za Met in za opero. Ana je ena največjih pevk v zgodovini Meta, ampak ko Putin pobija nedolžne žrtve v Ukrajini, ne moremo naprej," je v luči teh odpovedi sporočil generalni direktor newyorške operne hiše Peter Gelb.

Ana Netrebko je sprva po ruskem napadu na Ukrajino odpovedala nastope zaradi očitkov, da je blizu Kremlju. Nato je na začetku marca v sporočilu za javnost zapisala, da izrecno obsoja vojno v Ukrajini ter da je "v mislih z žrtvami te vojne in njihovimi družinami." Ob tem je poudarila, da ni bila članica kake politične stranke in ni povezana z nobenim voditeljem Rusije.

Ana Netrebko in Jusif Ejvazov na odru Ljubljana festivala. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Ana Netrebko in Jusif Ejvazov na odru Ljubljana festivala. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Z umetnostjo spodbujati mir in enotnost
Pevka je izrazila tudi obžalovanje, da je bilo mogoče njena dejanja in izjave v preteklosti deloma napačno razumeti. Po lastnih besedah ni "nikoli prejela finančne podpore ruske vlade" in živi v Avstriji, "ki je tudi njen davčni dom". Dodala je, da ljubi "svojo domovino Rusijo" ter da želi "s svojo umetnostjo le spodbujati mir in enotnost".

Leta 2008 jo je Putin ovenčal z odlikovanjem za zaslužne umetnike, leta 2014 pa je sopranistka donirala milijon rubljev operni hiši v Donecku, ukrajinskemu mestu v rokah proruskih separatistov, pri čemer je pozirala z zastavo separatistov.

V Krasnodarju na jugu Rusije rojena pevka v svoji nedavni izjavi ni poimensko obsodila ruskega predsednika. Konec marca je dejala, da se je z njim srečala "le nekajkrat v življenju, predvsem ob prejemu priznanj za umetniško ustvarjanje ali na slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger", še navaja AP.