Album z naslovom Initiation sestavljajo skladbe, ki izvirajo iz prostora vse od Slovenije pa do Turčije, vsaka izmed njih pa se "preoblečena od zunaj navznoter in obratno ukvarja z različnim delom balkanske ženske duše".

Glasbena zasedba The Balkan Experience of Song and Ritual. Foto: Jelena Soro
Glasbena zasedba The Balkan Experience of Song and Ritual. Foto: Jelena Soro

Aranžmaje je ustvarila Jelena Soro, ki tudi poje in igra oboo, ob njej pa so še Tea Vidmar, ki je prav tako vokalistka, Brigita Marko, ki poleg petja igra še tamburin, in Dejan Jovanov na tolkalih.

Pod španskim soncem, daleč od Balkana
Svoj album prvenec opisujejo kot eksperiment, ker so se prvi aranžmaji rodili pod španskim soncem, daleč od Balkana. Tam so pesmi "dobile priložnost svobodno zadihati od vseh pričakovanj, kako mora zveneti balkanska pesem", pravijo. Eksperiment je tudi zato, ker so morali poiskati vse globoko skrite zgodbe in sporočila preprostih ljudskih pesmi in jih brez sojenja oživeti in predati občinstvu.

Navsezadnje pa je eksperiment za občinstvo slišati "divje žensko petje v enostavnosti spremljave moškega principa in kompleksnosti lastnih globin ter prepletanja, ki so ga trije glasovi sposobni narediti skupaj".

V glasbo vključujejo improvizacijske in pripovedne trenutke
S svojimi avtorskimi aranžmaji predstavljajo ljudsko glasbeno izročilo od Slovenije do Turčije. Skozi tradicionalno postavo – večglasno petje ob spremljavi tolkal – glasbeniki iščejo nov, sodobnejši izraz v vsebinskem, harmonskem in izraznem kontekstu vpetosti v današnji prostor in čas, so zapisali ob izdaji albuma.

V glasbo vključujejo improvizacijske in pripovedne trenutke in na ta način ljudsko pesem razširijo v aktualni trenutek in jo tako še bolj približajo sodobnemu poslušalcu.