Pascual je prišel v Ljubljano kot priseljenec, prej pa je večino življenja preživel na robu literarnih krogov. Pisal je prozna besedila, eseje, poezijo, objavljal v različnih časopisih in revijah, deloval kot radijski, televizijski in filmski scenarist. Foto: Matjaž Tavčar/MMC RTVSLO
Pascual je prišel v Ljubljano kot priseljenec, prej pa je večino življenja preživel na robu literarnih krogov. Pisal je prozna besedila, eseje, poezijo, objavljal v različnih časopisih in revijah, deloval kot radijski, televizijski in filmski scenarist. Foto: Matjaž Tavčar/MMC RTVSLO

Pisatelj je v svoji tretji knjigi po slovensko zbral in izpilil kronike iz mehiškega življenja.

Sorodna novica Carlos Pascual: "Mislim, da je v meni več slovenskega kot v marsikaterem Slovencu. "

"Naša prva asociacija ob besedi kronika je črna kronika. To v primeru Pascualovih zgodb sploh ni daleč od resnice. Nezakonita melanholija pomeni tudi ljubezen do literature, v kateri je edina naloga junaka to, da je vedno in v vsakem trenutku zanimiv. Beremo jih lahko celo kot kriminalni ali pustolovski roman," piše na spletni strani LUD Šerpa, kjer je knjiga izšla v prevodu Mojce Medvešek.

Literarni kabaret pa je nastal v produkciji Vodnikove domačije in Black Box Studia. Jeziki se v literarnem kabaretu mešajo, vsi tuji so podnaslovljeni s slovenskimi podnapisi.

Želja po živosti v turobnem času
Na Vodnikovi domačiji so zapisali, da je to izziv, ki so si ga "v turobnem času zadali v želji po živosti, tudi literarnih dogodkov". S premiero obenem praznujejo začetek konca letošnjega leta.

Predstava bo na ogled ob 20. uri prek vimeokanala Divje misli in na Facebooku Vodnikove domačije. Za ogled se je treba prijaviti na elektronski naslov press@divjamisel.com, s katerega bodo zainteresiranim poslali geslo za ogled. Predstava bo po izteku premiere v živo umaknjena s Facebookovega profila domačije in spet predvajana ob ponovitvah. Prva ponovitev bo v soboto, 12. decembra, prav tako ob 20. uri.

Na Vodnikovi domačiji so povedali, da jim je zelo pomembno, da preizkušajo različne formate predstavljanja literature, torej kako knjige predstaviti na drugačen način kot s klasičnim pogovorom.

Foto: Vodnikova domačija
Foto: Vodnikova domačija

Iskanje ustvarjalnih načinov predstavitev knjig
Temu se posveča tudi Pascual, čigar strast ni le za pisanje, temveč tudi iskanje ustvarjalnih načinov predstavitev knjig. Med približno eno uro trajajočim literarnim kabaretom bodo organizatorji nagovarjali k branju ter predstavili format kronik, ki Slovencem ni zelo poznan.

Sorodna novica Avtoportret: 57 sekund z Urško Centa

Predstavitev Pascualove knjige bo spremljala predstavitev nove skupine Zuluk, ki jo sestavljajo Slovenci in v Sloveniji živeči Kolumbijci. Pripravili bodo tudi pogovor prevajalke Mojce Medvedšek z Vesno Milek.

Dogodek bo imel tudi plesni del v avtorstvu Urške Centa, glasbena gostja pa bo Katja Šulc. Prisotnost so potrdili Herr P., Mermeida in Matilda iz kabareta Vaudeville, ki je nekoč potekal v Black Box Studiu. S komentarji in branji bodo sodelovali tudi Pascualovi prijatelji in znanci z vseh koncev obeh Amerik, ki v knjigi Nezakonita melanholija nastopajo kot protagonisti.