Skrt je predstavil koncert triov, ki ga je okronal z Ravelovim valčkom La Valse. Foto: Slovensko veleposlaništvo v Argentini
Skrt je predstavil koncert triov, ki ga je okronal z Ravelovim valčkom La Valse. Foto: Slovensko veleposlaništvo v Argentini
false
Skrta v Južni Ameriki čakata še dva koncerta. Foto: Slovensko veleposlaništvo v Argentini

Pianist iz Kanala ob Soči je občinstvu v Buenos Airesu predstavil svoj novi koncert "triov": po tri preludije Chopina in Rachmaninovega, tri španske plese Granadosa in tri argentinske plese Ginastere, po tri bagatele Kogoja in Bartoka. Okronal ga je z Ravelovim valčkom, La Valse, ki ga je občinstvo nagradilo z ovacijami, so zapisali na slovenskem veleposlaništvu v Buenos Airesu.

Ob tem dodajajo, da gre za najpomembnejši kulturni dogodek slovenskega umetnika v Argentini in Urugvaju letos, ki sta ga podprla ministrstvo za kulturo in ministrstvo za zunanje zadeve.

Kot je pojasnil Skrt, se v koncertu po tri kontrastne skladbe enega skladatelja zlijejo v par s tremi kontrastnimi skladbami drugega skladatelja. "Gre za bogat in temeljit odnos nasprotujočih se parov, ki postopoma ustvarjajo velik energetsko-muzikalni val. Zlit v tišino zadnje odigrane note daje uvid, da ima vsaka pošteno odigrana glasbena podrobnost ravno pravšnjo mero in mesto v celoti, ne glede na to, ali je za uho prijetna ali neprijetna."

Še en nastop v Argentini in Urugvaju
Skrt, ki je študiral na glasbenem konservatoriju P. I. Čajkovskega v Moskvi, zatem pa se izpopolnjeval na pariški šoli Ecole Normale Superieure de Musique de Paris, bo v okviru turneje po Južni Ameriki nastopil še v najuglednejši urugvajski koncertni hiši Teatro Solis in v eni najpomembnejših svetovnih opernih hiš, Teatro Argentino v La Plati.

Pod mentorstvom profesorja Sijavuša Gadžijeva je že zgodaj za svoje igranje prejel številne nagrade in večkrat dosegel vse točke na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Kot je na svoji spletni strani zapisal Skrt, so v zadnjih šestih letih njegovi koncerti poleg intenzivnega glasbenega potovanja "tudi dobronamerno vabilo k raziskovanju samega sebe in s tem k odkrivanju vseh plati življenja - s podobno temeljitostjo kot glasbenik odkriva srž glasbene partiture."

Lani izid dvojne zgoščenke
Lani je posnel dvojno zgoščenko z naslovom Črno-belo, ki skupaj s knjigo Črno-bele fotografije predstavlja edinstven glasbeno-vizualni monolit nekega časa. Na njem so med drugim dela Musorgskega, Skrjabina, Ravela in Debussyja.