Ivan Skrt ustvarja v domačem Kanalu ob Soči, kraju, ki ga navdihuje za umetniške dogodke, vselej zasnovane s premišljeno zunanjo in notranjo podobo. Foto: Jernej Skrt/Cankarjev dom
Ivan Skrt ustvarja v domačem Kanalu ob Soči, kraju, ki ga navdihuje za umetniške dogodke, vselej zasnovane s premišljeno zunanjo in notranjo podobo. Foto: Jernej Skrt/Cankarjev dom

V Gallusovi dvorani Cankarjevega (CD) doma se je odvil koncert mednarodno uveljavljenega mladega pianista Ivana Skrta. Na programu, poimenovanem Igra svetlobe in senc, bodo dela Sergeja Rahmaninova, Mauricea Ravela, Aleksandra Skrjabina, Clauda Debussyja in Igorja Stravinskega.

Ivan Skrt (1981) je študiral klavir na slovitem glasbenem konservatoriju P. I. Čajkovskega v Moskvi. Po opravljeni diplomi v razredu profesorjev Nauma Starkmana in Mihaila Lidskega se je izpopolnjeval v Parizu na konservatoriju Ecole Normale Nationale pri profesorju Henriju Bardi. Ima vse predispozicije za enega ključnih (po)ustvarjalcev na področju slovenskega pianizma, so zapisali v CD-ju, kjer koncert pripravljajo v sodelovanju z glasbeno agencijo HE-ART.

"Glasba predvsem duhovna poslanka"
Čeprav je v svojem zgodnjem obdobju ustvarjanja pod mentorstvom profesorja Sjavuša Gadžijeva prejel številne prve nagrade in večkrat dosegel vse možne točke na domačih in mednarodnih tekmovanjih, se v zadnjem času od njih umika, saj meni, da je glasba predvsem duhovna poslanka, glasbenik pa njen odposlanec z eno samo nalogo - širiti spiritualno zavest poslušalcev.

Leta 2009 je Skrt v okolju svojega domačega kraja, Kanala ob Soči, zasnoval dogodek Sonate na Soči in s klavirjem na splavu na gladini Soče izvedel recital pred 2.500-glavo množico.

Jeseni 2010 je zamisel o "risanju Življenja" izrazil s premišljenim programom del Ginastere, Debussyja, Granadosa, Liszta, Ščedrina, Ravela in Skrjabina na samostojni turneji po Sloveniji. Med pomembnejšimi solističnimi koncerti je letošnji recital v okviru Festivala Ljubljana s koncertnim programom Lisztovih izvirnih del in parafraz.