Ala Pugačova je znana po zahodnjaškem slogu izvajanja pesmi, ki ohranja slovanski pridih, in razkošnih odrskih nastopih. Na fotografiji na posnetku iz leta 2012. Foto: EPA
Ala Pugačova je znana po zahodnjaškem slogu izvajanja pesmi, ki ohranja slovanski pridih, in razkošnih odrskih nastopih. Na fotografiji na posnetku iz leta 2012. Foto: EPA

Ala Pugačova je domovino zapustila skupaj z možem, prav tako znanim igralcem in komikom Maksimom Galkinom (1976), nekaj tednov po začetku ruske invazije v Ukrajini konec lanskega februarja. Zakonca, ki sta poročena od leta 2011, sta pobegnila v Izrael, od koder sta prav tako pozivala k miru. Kot poroča Associated Press (AP), sta se ta teden vrnila v Rusijo, pri tem pa ne navajata razlogov za odhod iz Izraela.

Sorodna novica Ala Pugačova pobegnila v Izrael, od koder sporoča: "Hvala, ker ločite resnico od laži"

Provokativen poziv, naj jo oblast označi za "tujo agentko"
Pugačova je bila septembra lani deležna velike pozornosti tako privržencev kot nasprotnikov vojne z izjavo, da ruski vojaki "umirajo za iluzorne cilje", Kremelj pa "obremenjuje navadne ljudi in spreminja Rusijo v svetovno izobčenko". Ob tem je ruske oblasti provokativno pozvala, naj jo označijo za "tujo agentko", kar je storila v znak solidarnosti s svojim možem, ki že ima ta status.

Oznaka tujega agenta velja za tako rekoč prvi znak resnih težav z ruskimi oblastmi. Posameznik, ki je po zdajšnji ruski zakonodaji označen za tujega agenta, je podvržen posebnim finančnim in birokratskim zahtevam. T. i. tuji agenti morajo to oznako vidno označiti pri svojem delu oziroma na svojih izdelkih.

Vsaj za zdaj jo je zvezdnica odnesla brez obtožbe
Čeprav je Rusija po začetku vojne v Ukrajini sprejela zakon, ki zahteva zaporne ali denarne kazni za obrekovanje oboroženih sil, Pugačova ni bila obtožena. Maja letos se je vrnila v Rusijo, saj se je udeležila pogreba Valentina Judaškina, nemara najslavnejšega ruskega modnega oblikovalca. Na pogrebu je nastala tudi fotografija, na kateri je mogoče videti tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova, ki glasbenici poljublja roko.

Vladimir Putin je Pugačovi leta 2014 podelil red četrte stopnje za služenje domovini. Foto: EPA
Vladimir Putin je Pugačovi leta 2014 podelil red četrte stopnje za služenje domovini. Foto: EPA

Tamkajšnja Pravoslavna cerkev je trdna podpornica ruske invazije v Ukrajini. Državna tiskovna agencija RIA-Novosti je ob nedavni vrnitvi Pugačove navedla izjavo cerkvenega tiskovnega predstavnika, ki je dejal, da bi se morali Rusi, "ki so pospremili svoj odhod z žalitvami svojega naroda ali če so dali sporne izjave, opravičiti. To velja tudi za Alo Borisovno."

(Nekdanja) oboževanka ruskih oblasti
Leta 1949 v Moskvi rojena Ala Borisovna Pugačova še danes na območju nekdanje Sovjetske zveze velja za pravo popikono. Njena največja uspešnica je pesem Milijon škrlatnih vrtnic (1982), znana pa je tudi po vlogi v celovečercu Ženska, ki poje (1978). V preteklosti je uživala veliko naklonjenost ruskih oblasti, tako Vladimirja Putina kot tudi nekdanjega voditelja Borisa Jelcina, zato je nekatere presenetilo, da je javno izrazila svoje nasprotovanje ruski invaziji v Ukrajini.

Mihail Gorbačov ji je leta 1991 podelil naziv ljudske umetnice Sovjetske zveze, redove za služenje domovini pa so ji podelili tako Jelcin kot Dmitri Medvedjev in Putin. Pevka je javno izrazila naklonjenost Gorbačovu, ki je po njenih besedah zadnji sovjetski voditelj, ki je "dovolil svobodo in zavračal nasilje," navaja Reuters.