Nneka bo že tretjič nastopila v Ljubljani in drugič na Drugi godbi. Gre za antropologinjo in pevko, ki prihaja iz Nigerije in deluje v Nemčiji ter velja za glas mlajše generacije zahodnoafriške glasbe. Njen koncert bo mogoče ujeti 27. maja v Kinu Šiška. Foto: Kino Šiška/Hugues Lawson-Body
Nneka bo že tretjič nastopila v Ljubljani in drugič na Drugi godbi. Gre za antropologinjo in pevko, ki prihaja iz Nigerije in deluje v Nemčiji ter velja za glas mlajše generacije zahodnoafriške glasbe. Njen koncert bo mogoče ujeti 27. maja v Kinu Šiška. Foto: Kino Šiška/Hugues Lawson-Body
Ludovic Navarre
Glavni del programa letošnje Druge godbe bo 26. maja odprl Ludovic Navarre, znan pod imenom St Germain, ki je lani izdal istoimensko ploščo. Foto: EPA
Katja Šulc
Katja Šulc se bo predstavila s projektom Kamlisajlan, sodobno romsko poezijo, uglasbeno v mehiškem glasbenem miljeju. Foto: Jani Ugrin
Dom La Nena
Obeta se tudi koncert pevke in violončelistke Dom La Nene, ki je nekaj let delovala ob slavni Jane Birkin. Foto: Dom La Nena spletna stran

festivala Druga godba bodo glasbeniki, ki delujejo zunaj meja domovine. Organizatorji pa so najavili, da bo najverjetneje letošnja izvedba - ki bo potekala med 26. in 28. majem - zadnja v takšni obliki, saj je festival deležen manjše finančne podpore kot nekoč.

Druga godba namreč ni bila sprejeta v štiriletno programsko financiranje Mestne občine Ljubljana (MOL). Festival pa je iz programskega financiranja MOL-a prvič izpadel že pred tremi leti, ko je šlo za triletni program. Zato so ga organizatorji osvežili in šli tudi prek svojih finančnih zmožnosti.

Odziv občinstva in kritike na to osvežitev sta po mnenju organizatorjev kazala na to, da so na pravi poti, zato je bilo razočaranje toliko večje, ko niso bili sprejeti v štiriletno programsko financiranje MOL-a.

St Germain, osrednje ime letošnjega festivala
Sprva so zaradi neugodnega finančnega položaja nameravali odpovedati letošnje gostovanje St Germaina, se pravi znamenitega francoskega maga Ludovica Navarra, vendar jim je kot koproducent na pomoč priskočil CUK Kino Šiška. Tam bo Francoz, ki je lani izdal ploščo, preprosto naslovljeno St Germain, 26. maja odprl glavni program festivala. Kot je dejal v. d. direktorja Zavoda Druga godba Rok Košir, gre za zelo svež in zelo afriški projekt, ki ga bo Navarre predstavil tudi v Ljubljani.

Svoj projekt Kamlisajlan bo premierno predstavila slovenska glasbenica Katja Šulc. Gre za sodobno romsko poezijo, uglasbeno v mehiškem glasbenem miljeju. Saul Williams iz ZDA, ki velja za izrazito kritičnega avtorja, pa bo v Ljubljani predstavil projekt MartyrLoserKing, ki ga je član programskega odbora Druge godbe Bogdan Benigar označil kot "praznik za hip hop sceno, pesnike in igralce ter družbeno angažirano umetnost".

Celotni program 32. izvedbe Druge godbe s 13 koncerti na 10 prizoriščih si lahko pogledate na tej povezavi.


Mnogoteri glasovi Afrike

Antropologinja in pevka Nneka, ki prihaja iz Nigerije in deluje v Nemčiji ter je lani izdala album My Fairy Tales (Moje pravljice), bo v Ljubljano prišla že tretjič, na Drugi godbi pa bo ponovno nastopila po letu 2011. Obeta se tudi nastop ganskega glasbenika Pata Thomasa, ki je znan kot zlati glas Afrike in je dolga leta sodeloval z največjimi imeni highlifa, danes pa je po Koširjevih besedah sam njegov najbolj prepoznavni predstavnik.

Etiopsko-francoska zasedba uKanDanZ bo ponudila spoj etiopskih popularnih godb in visokonapetostnega rocka, Orkesta Mendoza iz ZDA z v Mehiki rojenim Sergiem Mendozo pa bodo ljubljanskemu občinstvu predstavili indie mambo, godbeni vrvež, kjer se okusi mamba, psihedelične cumbie, ranchera in rumbe izmenjujejo z indie rock držo.

Festivalski podporni program se bo začel že 24. maja v Kinu Šiška s projekcijo dokumentarnega filma Samo prek naših trupel.
Med drugim bo podporni program ponudil še okrogli mizi na temo Glasba v diaspori in Muz(ik)e: navdihujoče ženske v glasbenem poslu v lokalu Ziferblat.


Raznolike godbe stare celine

Iz Velike Britanije na Drugo godbo prihajajo tudi The Comet is Coming s Shabako Hutchingsom, ki po Koširjevih besedah velja za enega najzanimivejših saksofonistov ne le na Otoku, ampak tudi širše. Nadalje v Ljubljano iz Linza prihaja mlad duo Dinovski-Schuberth z glasbenim gradivom, ki mu je, kot je zapisal Benigar, "harmonikarski meh pisan na kožo".

Podalpski sevdah bo predstavila zasedba tAman, s člani iz Bosne in Hercegovine ter Slovenije, v kateri poje Maida Džinić Poljak, ki je pela pri skupini Dertum, nato pa ustanovila svojo zasedbo. Obeta pa se tudi koncert v Braziliji rojene in v Franciji živeče pevke in violončelistke Dom La Nene, ki se je nekaj let kalila ob Jane Birkin, kar je po Koširjevih besedah tudi slišati v njeni glasbi.

Festival bo v Stari mestni elektrarni 28. maja sklenil nastop elektrodžez zasedbe Magnetic Ensemble iz Francije. Poleg Kina Šiška in Stare mestne elektrarne bodo koncertna prizorišča še: Menza pri koritu, Gala hala, Channel Zero in Klub Gromka (vsi AKC Metelkova) ter Klub Cankarjevega doma.