Domen Kumer je zmagal drugič zapored. Foto: RTV SLO
Domen Kumer je zmagal drugič zapored. Foto: RTV SLO
Manca Špik
Manca Špik se je predstavila s pesmijo Marinero in se uvrstila na drugo mesto. Foto: RTV SLO
Tina G
Zapeljivka Tina G poplesuje v latinoritmih, njena pesem pa je imela najboljšo priredbo. Foto: RTV SLO
Turbo Angels
Atomikom je uspelo, skupina Turbo Angels pa poslušalcev ni navdušila. Foto: RTV SLO
Dejan Vivod
Dean Vivod je upal na presenečenje, a ni presenetil. Foto: RTV SLO
Monika Pučelj
Monika Pučelj, stara znanka slovenskih festivalskih odrov, je prejela nagrado za najboljši scenski nastop. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
Sergeja je zapela pesem z najlepšim besedilom, ki ga je napisala Saša Lendero. Foto: RTV SLO

Kumer je zmagal že drugič zapored, največ glasov pa mu je namenilo tako občinstvo v Avditorjiju kot doma pred tv-zasloni. Žirija radijskih postaj je največ glasov namenila Manci Špik in njeni pesmi Marinero. Na drugo mesto se je uvrstila Manca Špik s pesmijo Marinero, tretje pa je pripradlo Moniki Pučelj in njeni Fešti.

Zmagovalca je dala kombinacija telefonskega glasovanja, glasov občinstva in točk, ki so jih izvajalcem prisodile slovenske radijske postaje. Telefonsko glasovanje je "odtehtalo" 34 odstotkov točk, odločitve žirije radijskih postaj in glasovi občinstva pa po 33 odstotkov. Žirijo radijskih postaj je sestavljalo 18 slovenskih radijskih postaj iz vse države.

Naslednje leto ne bo tekmoval
Kumer, ki je Portorož z najvišje dvignjeno glavo zapuščal že lani, je za MMC že pred finalno odločitvijo dejal, da se naslednje leto festivala ne namerava več udeležiti kot izvajalec, saj bi se nato ponavljal že kot jara kača. Poleg tega je prepričan, da je za festival naredil že dovolj, ko je "zabaval občinstvo v dolgih poletnih nočeh". Kumer, ki ga je lani drugouvrščena Rebeka Dremelj obtožila plagiatorstva, a sta nato na letošnji Emi nastopila skupaj, pa ne izključuje možnosti, da bi tudi v naslednjih letih na Melodijah morja in sonca sodeloval kot avtor glasbe ali besedila. Izkušnje si nabira že letos, ko je za pesem Muca, ki jo je izvajala Mirna Reynolds, napisal glasbo in pripravil aranžma.

Kumer pa je lani občinstvo ganil tudi z darovanjem zmagovalnega milijonskega čeka v dobrodelne namene, česar pa letos ni ponovil. Svojo odločitev je utemeljil z besedami, da se je v zadnjem letu nabralo toliko položnic, da bo nagrado porabil prav za njihovo plačilo.

Strokovna žirija je podelila "manjše" nagrade
Če je končnega zmagovalca dal seštevek treh glasovalcev, pa se je pod večino drugih odločitev podpisala strokovna žirija. Ta je letos predlagala in podelila novo nagrado - za najboljši scenski nastop - ki jo je prejela Monika Pučelj. Nagrado je komisija pod vodstvom Danila Kocijančiča podelila namesto nagrade za najboljšo melodijo. Najboljše besedilo je napisala Saša Lendero, njeno pesem Danes je nov dan pa je zapela Sergeja. Najboljša priredba gre avtorju Rudolfu Gasu, ki se je podpisal pod pesem Fiesta G v izvedbi Tine G. Za najboljšo izvedbo je po mnenju strokovne žirije poskrbel Peter Januš, ki je zapel pesem Verjemi mi, pod njeno besedilo, glasbo in priredbo pa so se podpisali Aleš Klinar, Anja Rupel in Franci Zabukovec.

Z nagrado za najboljšo skladbo v celoti pa se lahko pohvali pesem Marinero, ki jo je izvedla Manca Špik, k njej pa sta pripomogla Boštjan Groznik in Raay. K Manci sta romali tudi trofeja za najboljšo celostno podobo, ki ji jo je izročil Tone Fornezzi - Tof, in nagrada "modne policije".

Na zmago so upali ...
Enako kot končni zmagovalec - s kombinacijo glasov - so bili na obeh polfinalnih večerih izbrani tudi finalisti. Čez sito se je uspelo prebiti Manci Špik (Marinero), Moniki Pučelj (Fešta), Deanu Vivodu (Pojemo o morju soncu), Roku Kosmaču (Misli kaj name), Mirni Reynolds (Muca), Sergeji (Danes je nov dan), zasedbi Pop'n'Dekl (Pesem mornarjev), Domnu Kumru (Banana), Petru Janušu (Verjemi mi), skupinama 4Play (Tarča) in Turbo Angels (Jaz sem za), Maji Misson (Dovolj sem sanjala), Sandri (Vibracije) in Tini G (Fiesta G).

Med finalisti le malo neznanih imen
V finale so se tako večinoma uvrstili sicer mladi glasbeniki, ki pa imajo za seboj vsaj nekaj kilometrine. Izvajalci so pokazali precejšnjo mero iznajdljivosti, da bi se vtisnili v spomin gledalcem in žiriji radijskih postaj. Eno izmed poletnih popevk je tako zapela skupina mornarjev, ob drugi so gledalci prav gotovo pomislili na najslavnejšo blondinko vseh časov, spet drugi so želeli nastop popestriti s sodelovanjem dveh kuharjev, ki obvladata breakdance, nekateri si poletja ne predstavljajo brez vročih ritmov, ki bi jih zlahka uvrstili na katerega izmed brazilskih karnevalov, medtem ko so drugi stavili na izvirnost in nenavadne kostume, ki naj bi prepričali obiskovalce, da bi jim namenili svoj glas.

Komu je spodletelo prvi večer?
Prvi večer so na oder stopili še duo Platin, Sanja Grohar, skupina Sons, Steffy, Teja Haver ter duo Erik in Manja. Imenom v prejšnji povedi moramo dodati tiste, ki so v Portorožu tokrat morali sprejeti znamenito olimpijsko geslo: "Pomembno je sodelovati in ne zmagati." To so Altrida Callisto, Jonny Bravo, Lepi Dasa, Maja Seršen, Martin Perovič, Miha Podrepšek in skupina Skuter.

Ni vse samo tekma!
Vse tri večere so popestrili tudi številni glasbeni gostje. Za to vlogo so organizatorji uspeli navdušiti prepoznavna imena slovenske in hrvaške estrade. Dopolnilni program finala je bil tako v pristojnosti Alfija Nipiča, Davorja Radolfija, Gorana Karana, Duška Lokina, Džoja Maračiča - Makija, zasedbe Party Kids, plesne skupine NC Dance in zmagovalca festivala Sunčane skale 2006. Letos sta bila del festivalskega prizorišča tudi portoroška plaža in bar Kapelca, kjer je vse dni med 11. in 18. uro potekal bogat obfestivalski program, kjer seveda ni manjkalo glasbe.

Moni Kovačič je bila prva
Festival Melodije morja in sonca je bil prvič v Portorožu leta 1978, ko je zmagala Moni Kovačič s pesmijo Nasmeh poletnih dni. Zadnji trije zmagovalci pa so bili Monika Pučelj, Atomik Harmonik in Domen Kumer.