Občinstvo je zmago prisodilo Domnu Kumerju. Foto: MMS
Občinstvo je zmago prisodilo Domnu Kumerju. Foto: MMS
Na drugo mesto se je uvrstila Rebeka Dremelj. Foto: MMS
Anžej Dežan je po mnenju strokovne žirije zapel najboljšo pesem v celoti. Foto: MMS
Manca Špik je bila najbolj prepričljiva izvajalka, je odločila strokovna žirija. Foto: Menart

Strokovno komisijo pod vodstvom Patrika Grebla pa je v celoti najbolj prepričala pesem Vroče v izvedbi Anžeja Dežana (avtorji Matjaž Vlašič, Urša Vlašič in Boštjan Grabnar), medtem ko jih je med izvajalci najbolj navdušila Manca Špik. Najboljšo melodijo je skomponiral Marjan Hvala (Kam plujemo v izvedbi Bogdana Baroviča), Darja Pristovnik se je podpisala pod najboljše besedilo pesmi (Modre oči v izvedbi Petra Januša), Franci Zabukovec pa pod najboljšo priredbo pesmi (To je prava noč v izvedbi Rebeke Dremelj).

Rebeka in Manca po dvakrat med zmagovalci
Občinstvo je izbralo tudi drugo- in tretjeuvrščenega. Na drugo mesto se je uvrstila Rebeka Dremelj, tretjega pa je osvojila Manca Špik. V svoji odločitvi o zmagovalcu je bilo občinstvo v Avditoriju in doma soglasno, saj je v obeh delih tekmovanja slavil Domen Kumer, ki je simpatije občinstva osvojil že v enem od polfinalnih večerov in je veljal za favorita. Zmagovalec je nagrado, bon v vrednosti milijon tolarjev, poklonil otrokom s cerebralno paralizo.

Najbolj sekskluzivna Monika Pučelj
Ob nagradah občinstva in strokovne žirije so se pevci potegovali še za nagrado za najbolj sekskluzivnega izvajalca. Tone Fornezzi Tof je na finalnem večeru grand prix podelil Moniki Pučelj, ki so jo za zmagovalko izbrali bralci Nedeljskega dnevnika.

Žirija in poslušalci se v polfinalih niso strinjali
V nasprotju s polfinalnima večeroma, kjer so zmagovalce četrtkovega in petkovega večera izbirale žirije 18 slovenskih radijskih postaj, poslušalci radijskega in televizijskega prenosa ter obiskovalci prireditve, ki se je vse tri večere odvijala v Avditoriju v Portorožu, pa sta imeli v finalnem izboru škarje in platno v rokah le slednji dve komisiji, radijske postaje pa niso glasovale. Glasovi, ki so jih oddali v Avditoriju, in tisti, ki so bili zbrani s telefonskim glasovanjem, so prinesli vsak po pol končnega števila točk posamezne pesmi.

Politični komentarji in mednarodni glasbeni gostje
Skozi finalni večer, razdeljen v tri dele, sta nastopajoče in gledalce vodila Boris Kobal in Sergej Verč, ki sta v kratke nastope na odru vpletla tudi nekaj komentarjev aktualnega političnega dogajanja. Prireditev so popestrili tudi lanski zmagovalci Atomik Harmonik, skupina plesalcev Brasil Tropical, Saša Lendero, Toše Proeski, Storm, Total Knockout in Feminnem. Tekmovalci in glasbeni gostje pa so tri dni skrbeli tudi, da je bilo dogajanje na portoroški plaži pestro tudi čez dan.

Skozi prvo sito se jih je prebilo 28
Zmagovalka prvega večera je bila po glasovanju radijskih postaj Rebeka Dremelj, medtem ko je bila občinstvu bolj všeč Manca Špik. V petek so radijski poslušalci izbrali Moniko Pučelj, občinstvo pa Domna Kumerja. V finale so se uvrstili Rebeka Dremelj, Manca Špik, Nuška Drašček, Rudi Šantl, Bogdan Barovič, skupina Nexys, Peter Januš in skupina Faraoni iz prvega polfinala in Domen Kumer, Rok Kosmač, Anžej Dežan, Maja Slatinšek, Monika Pučelj in skupini Skuter ter POP'n'DEKL iz drugega. Na 28. festivalu je skupno nastopilo 28 izvajalcev, na razpis pa je prispelo 118 skladb.