Saša Dejanović bo na koncertu v Križevniški cerkvi izvedel šest del, med njimi tudi dve Johanna Sebastiana Bacha. Foto: Spletna stran Ljubljana Festivala
Saša Dejanović bo na koncertu v Križevniški cerkvi izvedel šest del, med njimi tudi dve Johanna Sebastiana Bacha. Foto: Spletna stran Ljubljana Festivala

Dejanović ima za seboj mnogo mednarodnih sodelovanj in nastopov v uglednih koncertnih dvoranah. Zanima ga kitara tako kot solistični inštrument kot tudi v različnih sestavih. Gre za raziskovanje in spajanje različnih kitarskih izročil in slogov – od džeza ali flamenka do kitare v latino, etno ali rok glasbi.

Kitarist, ki velja za izjemnega glasbenika z izpopolnjeno tehniko, danes živi in dela v istrskem Vrsarju, kjer je tudi umetniški vodja festivala More i gitare, ki ga prirejajo od leta 2003.

Na glasbeno pot že pri šestih letih
Saša Dejanović se je rodil v Banjaluki leta 1965 in se je že v zgodnjem otroštvu posvečal klasični kitari. S šestimi leti je že začel obiskovati lokalno glasbeno šolo. Izobraževanje ga je nato poneslo v Sarajevo in Zagreb.

V najstniških letih je zmagal na več pomembnih tekmovanjih in prejel štipendijo za študij v tujini. Tako se je izpopolnjeval še v Italiji in končal študij tudi na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu.

Bach na kitari
Na koncertu v ljubljanski Križevniški cerkvi bo izvedel šest del, med njimi dve, ki ju je zložil Johann Sebastian Bach. Dejanovićeva zadnja zgoščenka, ki jo je izdal v Nemčiji in na kateri preigrava prav Bachove mojstrovine, vključuje tudi notni zapis za kitaro Bachovega kompletnega dela za lutnjo.