Filharmoniki so decembra stavkali na delovnih mestih, v petek pa se bodo odpravili pred ministrstvo za kulturo. Foto: BoBo
Filharmoniki so decembra stavkali na delovnih mestih, v petek pa se bodo odpravili pred ministrstvo za kulturo. Foto: BoBo
Slovenska filharmonija
Razmere v filharmoniji so še vedno napete. Foto: BoBo

Po končani vaji bodo zaposleni v zboru in orkestru, oblečeni v črna oblačila, odšli do ministrstva za kulturo, je napovedala predsednica predstavništva zaposlenih Marina Kopše in ob tem dodala, da so ministrstvo o shodu obvestili v torek, odziva pa še ni bilo.

"Glede na to, da je minister svojo obljubo podal pred pol leta, smo pričakovali njeno realizacijo. Ves ta čas smo bili zelo potrpežljivi, zdaj pa se počutimo na neki način izigrane. Pokazati moramo, da to ni prav, zato smo se odločili za tak ukrep," je še dejala. Napetosti v filharmoniji so prisotne že skoraj leto in pol. Lani 8. marca so zaposleni izglasovali nezaupnico Damjanoviču, decembra so izvedli opozorilno stavko (med drugim je bil odpovedan tradicionalni novoletni koncert), isti mesec pa je strokovni svet zavoda ministrstvu za kulturo podal tudi predlog za direktorjevo razrešitev.

Minister Peršak je 7. januarja napovedal razpis za novega direktorja in zamenjavo Damjanoviča s 1. julijem. 23. junija je svet SF-ja ministru Peršaku izročil obrazložen predlog za Damjanovičevo razrešitev. V utemeljitvi predloga je med drugim zapisal, da Damjanovič pri svojem delu ne spoštuje predpisov in splošnih aktov zavoda. Na ministrstvu so napovedali, da bodo predlog komentirali, ko ga bodo preučili.

Damjanovič je v odzivu za STA poudaril, da vse očitke novega sveta SF-ja zavrača.