V Ljubljani je bil Zubin Mehta že večkrat: leta 2003 je, denimo, v Cankarjevem domu z Izraelsko filharmonijo izvedel skladbe Gustava Mahlerja, lani je na Festivalu Ljubljana z istim orkestrom poustvaril 9. simfonijo Franza Schuberta. Tokrat pa je izbral odlomke iz opere Tannhäuser Richarda Wagnerja in Simfonijo št. 3, imenovano Eroica Ludviga van Beethovna. Foto: EPA
V Ljubljani je bil Zubin Mehta že večkrat: leta 2003 je, denimo, v Cankarjevem domu z Izraelsko filharmonijo izvedel skladbe Gustava Mahlerja, lani je na Festivalu Ljubljana z istim orkestrom poustvaril 9. simfonijo Franza Schuberta. Tokrat pa je izbral odlomke iz opere Tannhäuser Richarda Wagnerja in Simfonijo št. 3, imenovano Eroica Ludviga van Beethovna. Foto: EPA
Ennio Morricone
V sklopu Festivala Ljubljana se je dan pred finalom z rimskim orkestrom ustavil tudi mojster filmske glasbe Ennio Morricone. Foto: MMC RTV SLO
Po uradnem koncu festivala v Križanke prihaja še težko pričakovani Pandurjev Barok. Foto: Aljoša Rebolj

Po uglednih ansamblih, kot so bili Kraljevi filharmoniki iz Londona, filharmonični orkester milanske Scale in orkester Marijinskega gledališča iz St. Peterburga, so organizatorji ljubljanskega poletnega dogajanja prav za konec prihranili še en vrhunec, ki se je zgodil v Cankarjevem domu.
Na program koncerta je dirigent vključil odlomke iz opere Tannhäuser Richarda Wagnerja in simfonijo Eroica Ludviga van Beethovna.

80-letna tradicija uglednega orkestra
Orkester, sprva imenovan Stabile Orchestrale Fiorentina, je leta 1928 ustanovil dirigent Vittorio Gui, leta 1933 pa je ob uradni ustanovitvi festivala Maggio Musicale Fiorentino prevzel ime te prireditve, ki ima poleg festivalov v Salzburgu in Bayreuthu najdaljšo tradicijo in v umetniški javnosti uživa nesporen ugled.

K umetniški ravni ansambla so veliko prispevali nastopi z dirigenti, kakršni so bili Wilhelm Furtwängler, Bruno Walter, Otto Klemperer, Erich Kleiber, Herbert von Karajan, Leonard Bernstein, Carlo Maria Giulini, Carlos Kleiber, Georg Solti in Giuseppe Sinopoli, Richard Strauss, Pietro Mascagni, Igor Stravinski, Goffredo Petrassi, Luigi Dallapiccola, Krzystof Penderecki in Luciano Berio so orkestru dirigirali, ko je izvajal njihova dela, piše v festivalski knjižici.

Mehta, maestro indijskega rodu
Med letoma 1969 in 1981 je bil glavni dirigent orkestra Riccardo Muti, od leta 1985 dalje pa ga dosmrtno vodi Zubin Mehta, v Indiji rojeni maestro, ki se je nesporno uveljavil v zahodni glasbi. Po diplomi na Dunajski akademiji za glasbo pri Hansu Swarovskem je vodil Montrealski simfonični orkester, Losangeleško in Newyorško filharmonijo ter Bavarsko državno opero. Je tudi dosmrtni vodilni dirigent Izraelske filharmonije.

Dirigiral je najodmevnejšim medijskim dogodkom v klasični glasbi: koncertu treh tenorjev na svetovnem nogometnem prvenstvu v Rimu leta 1990 in predstavi Puccinijeve Turandot v pekinškem Prepovedanem mestu leta 1998 ter kar štirikrat vodil novoletni koncert Dunajske filharmonije.

56 dogodkov na 56. festivalu
Letošnji, že 56. Festival Ljubljana, ki se je začel 19. junija, na njem pa so izvedli 56 dogodkov, so zaznamovali še Evropski godalni orkester z umetniškim vodjem Mišo Majskim, Komorni zbor katedrale Smolni, Komorni orkester Moskovski solisti z umetniškim vodjem Jurijem Bašmetom, Orkester Roma Sinfonietta z Enniom Morriconejem, Orkester slovenske filharmonije s sopranistko Sabino Cvilak in tenoristom Janezom Lotričem, SNG Opera in balet Ljubljana z Bizetovo Carmen, Opera in balet SNG Maribor prav tako s Carmen ter z operama Cavalleria rusticana in Glumači, Opera Hrvaškega narodnega gledališča z opero Pogovori karmeličank in še mnogi drugi.

V sklop Festivala Ljubljana spadajo še Slovenski glasbeni dnevi, več razstav na različnih prizoriščih in predstava Tomaža Pandurja Barok, ki bo naslednji teden trikrat na sporedu v Križankah, kjer se bo 13. septembra odvila še Slovenska popevka.

Prireditve letošnjega poletja, na katerih je nastopilo okoli 3.000 umetnikov iz 23 držav, si je ogledalo več kot 70.000 obiskovalcev.

A. K.