Filharmoniki pričakujejo spremembe ustanovitvenega akta, ki bo ločil funkcijo poslovodenja in umetniškega vodenja zavoda, ter večjo zastopanost zaposlenih po svetu. Foto: BoBo
Filharmoniki pričakujejo spremembe ustanovitvenega akta, ki bo ločil funkcijo poslovodenja in umetniškega vodenja zavoda, ter večjo zastopanost zaposlenih po svetu. Foto: BoBo
Tone Peršak
Minister pred nadaljnjimi razgovori razmer v SF ne želi komentirati, ker meni, da to v času iskanja razumne rešitve za nastalo situacijo ne bi bilo korektno. Foto: BoBo

Glavni tajnik združenja Benoit Machuel je "globoko zaskrbljenost zaradi razmer v orkestru Slovenske filharmonije, katerega glasbeniki so sistematično predmet ustrahovanja in nadlegovanja njihovega dirigenta, gospoda Lajovca", izrazil v imenu na tisoče glasbenikov, ki prihajajo iz več kot 60 držav.

"Vedenje gospoda Lajovca in njegovo pomanjkanje osnovnega spoštovanja do glasbenikov je doseglo točko, ko ni več mogoče, da bi orkester opravljal svoje naloge pod njegovim vodstvom. Prvič v dolgoletni zgodovini te ustanove so se zato glasbeniki odločili za stavko. Žaljenje in poniževanje nikjer na svetu ne more biti sprejemljiv način za vodenje orkestra. To je osnovno načelo, ki se ga je gospod Lajovic odločil prezreti. Dolžnost direktorja in sveta je, da konča to sramotno situacijo in po posvetovanju z izvoljenimi predstavniki glasbenikov zagotovi, da se nikoli več ne bo zgodila," je zapisal v pismu.

Opozarjajo na mednarodne standarde
V njem je opomnil tudi na načelo, ki so ga leta 2014 na mednarodni konferenci orkestrov v Oslu sprejeli vodje orkestrov in več kot 200 glasbenikov iz več kot 40 držav, da "brez dialoga med glasbeniki in vodstvom orkestra ne morejo biti doseženi napredek in umetniški cilji". Z upoštevanjem tega načela bi se izognili krizi v SF-ju, menijo v združenju.

Izrazili so tudi prepričanje, da bo ministrstvo sprejelo potrebne ukrepe, ki bodo vrnili spoštovanje do glasbenikov v orkestru SF-ja, ki bo v najboljšem interesu do ustanove in njegovega občinstva. "Mednarodna glasbena skupnost ne bi razumela, če bi ta legitimna zahteva ostala neodgovorjena," so še zapisali.

Vprašanje novoletnega koncerta ostaja odprto
Sindikat Sviz je v ponedeljek opozoril, da dva tedna po opozorilni stavki orkestra SF-ja in manj kot dva tedna pred novo stavko "pristojni še niso pokazali zadostne volje, da bi še pravočasno rešili nastali položaj". Zaposleni v orkestru so namreč za 1. januar v času generalke in novoletnega koncerta v Cankarjevem domu napovedali novo stavko, ker zahtevajo odstop direktorja Damjana Damjanoviča in prekinitev sodelovanja z dirigentom Lajovcem.

Člani stavkovnega odbora so se z ministrom Peršakom sestali v petek. Sklepov niso sprejeli, sta pa obe strani potrdili, da se bodo pogovori nadaljevali.