38. Slovenski glasbeni dnevi bodo potekali med 17. in 23. aprilom v Slovenski filharmoniji, Viteški dvorani Križank, na ljubljanski Akademiji za glasbo in Društvu slovenskih skladateljev ter v minoritski cerkvi v Mariboru.

38. Slovenske glasbene dneve bo odprl koncert v Slovenski filharmoniji. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
38. Slovenske glasbene dneve bo odprl koncert v Slovenski filharmoniji. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Uvodni koncert z deli skladateljev Alda Kumarja, Tomaža Sveteta in Uroša Rojka bo drevi v Slovenski filharmoniji (SF), ki se po več letih pridružuje praznovanju slovenske glasbe, ki ga vsakoletno pripravlja Festival Ljubljana.

Orkestru SF bo drevi dirigiral Davorin Mori, med solisti bosta pianistki Nina Prešiček Laznik in Lovorka Nemeš Dular. Predstavili se bosta z noviteto Odtekanje časa VIII – Koncert za dva klavirja in orkester, ki ju je posebej zanju podpisal Rojko. Kumarjev opus bo zazvenel v interpretaciji Tomaža Sevška, enega najvidnejših slovenskih organistov. Mednarodno priznana violinistka Lalita Svete bo krstno izvedla Koncert za violino in orkester, ki ga je posebej zanjo napisal in ga tudi njej posvetil njen oče Tomaž Svete.

38. Slovenski glasbeni dnevi

Temo glasbe kot interpretativne umetnosti, glasbeno interpretacijo oziroma dualnost umetniškega in znanstvenega bo obravnaval tudi mednarodni muzikološki simpozij, ki bo 18. aprila v Viteški dvorani Križank. Pozornost simpozija, ki ga bo vodil Jernej Weiss, bo posvečena prepletu umetniškega koncepta in znanstvenoraziskovalnega pristopa h glasbeni materiji oziroma sami interpretaciji.

Na isti dan se bo Društvo slovenskih skladateljev (DSS) predstavilo s tradicionalno četrtkovo Nočjo slovenskih skladateljev, na kateri bodo izvedli 13 novosti slovenskih skladateljev, napisanih za pester nabor inštrumentov v različnih zasedbah. V okviru cikla Koncertni atelje pa bo nastopil Duo Claripiano. Dvojec, ki ga sestavljata klarinetist Dušan Sodja in pianistka Tatjana Kaučič, bodo v prostorih DSS-ja ovenčali s stanovsko Lipovškovo nagrado za njun izjemni prispevek pri predstavljanju in promociji slovenske glasbene ustvarjalnosti.

Simfonični orkester RTV Slovenija bo pod taktirko Stevena Loya in violinistko Lano Trotovšek kot solistko nastopil na sklepnem koncertu letošnjih Slovenskih glasbenih dnevov. Foto: RTV SLO
Simfonični orkester RTV Slovenija bo pod taktirko Stevena Loya in violinistko Lano Trotovšek kot solistko nastopil na sklepnem koncertu letošnjih Slovenskih glasbenih dnevov. Foto: RTV SLO

V soboto, 20. aprila, bo v minoritski cerkvi zazvenel koncert Godalnega kvarteta Carpe artem z deli Huga Wolfa, Viktorja Parme, Dominika Jakšiča in Tomaža Sveteta.

Ponedeljek, 22. aprila, prinaša v Glasbeno matico Ljubljana samospeve Mirka Poliča. Nastopil bo skladateljev pravnuk Igor Vićentić, za interpretacijo samospevov bosta poskrbela sopranistka Aleksandra Radovanović in tenorist Gregor Ravnik.

Tokratne Slovenske glasbene dneve bo dan pozneje sklenil koncert v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko Stevena Loya in violinistke Lane Trotovšek kot solistke. Zazvenela bodo dela Božidarja Kosa, Svetlane Maraš in Larise Vrhunc, večer pa bo sklenil Koncert za violino in orkester Janeza Matičiča.